Ενάντια στην μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας η δήμαρχος της Βαρκελώνης

Ενάντια στην μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας η δήμαρχος της Βαρκελώνης

Πλήγμα στις αυτονομιστικές προσπάθειες του προέδρου της Καταλονίας αποτελεί η δήλωση της αριστερής δημάρχου της Βαρκελώνης ότι τα αποτελέσματα (του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau τάχθηκε σήμερα ενάντια σε μια μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο, ζητώντας από την ισπανική κυβέρνηση να αποσύρει τις αστυνομικές ενισχύσεις που έχει στείλει στην περιοχή.

Σε μία φορτισμένη επίσημη διακήρυξή της από την Γοτθική Αίθουσα του δημαρχείου της Βαρκελώνης, η Colau τόνισε πως «τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου δεν μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η διαδικασία του δημοψηφίσματος απετέλεσε μία πράξη εθνικής κυριαρχίας, που σηματοδοτεί το τέλος της (απλής) αυτονομίας της Καταλονίας.

Η Colau, που χαρακτήρισε την ιστορική τούτη συγκυρία ως «την πιο σοβαρή θεσμική κρίση που έχει παραχθεί σε τούτη τη χώρα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας», προέτρεψε τους Rajoy και Puigdemont να μη λάβουν «καμία απόφαση που ενδέχεται να δυναμιτίσει τη δυνατότητα ενός περιθωρίου διαλόγου και διαμεσολάβησης». «Αυτό είναι αναμφίβολα η πιο θαρραλέα πράξη που μπορούν να κάνουν τώρα», επεσήμανε η δήμαρχος.

«Έχουμε ανάγκη από μία συνθετική πολιτική ενώπιον της κατάστασης αυτής», υπογράμμισε η Colau , καλώντας συνάμα τους πρωταγωνιστές «να δράσουν με ψυχραιμία», καθώς η διένεξη στην Καταλονία διέρχεται «ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν τους επιτρέπεται να θέσουν σε κίνδυνο, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε και τους καταλανικούς θεσμούς».

Η δήμαρχος κάλεσε τους δύο ηγέτες να «εγκαταλείψουν τα πολεμικά χαρακώματα και λεξιλόγια» και να σταματήσουν αυτό που η ίδια περιέγραψε ως κλιμάκωση της έντασης που δεν οδηγεί πουθενά την Καταλωνία, ούτε και την πόλη της οποίας προΐσταται, τη Βαρκελώνη. «Δεν είναι η στιγμή που πρέπει να συγκρουσθούν τα τραίνα, είναι η στιγμή του διαλόγου και της χάραξης νέων δρόμων», είπε και για τούτο ζήτησε «χειρονομίας αποκλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές».

Παράλληλα, η Colau χαρακτήρισε «πυρομανή» τον αναπληρωτή υπεύθυνο επικοινωνίας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Pablo Casado, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του έκανε έναν παραλληλισμό της τύχης που μπορεί να έχει ο Πουτζντεμόν σε περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία, με τη σύλληψη και εκτέλεση επί φρανκικού καθεστώτος του πρώην προέδρου της Καταλονίας, Lluis Companys. «Σε μία σοβαρή δημοκρατία, ο Casado ή θα ζητούσε συγγνώμη ή θα παραιτείτο», τόνισε η Colau.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ