Εμείς σώζουμε ζωές - Συνιστούμε να στρέψει την προσοχή του στα κυκλώματα διακινητών
Οικονόμου σε Ερντογάν

Εμείς σώζουμε ζωές - Συνιστούμε να στρέψει την προσοχή του στα κυκλώματα διακινητών

Απάντηση στους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου ότι η Ελλάδα «ληστεύει, ξυλοκοπεί και δολοφονεί μετανάστες», έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως είναι ανυπόστατες - φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη διάσωση 108 μεταναστών στο Αιγαίο - και συστήνοντας του παράλληλα να στρέψει το ενδιαφέρον του στα κυκλώματα διακινητών που αδιαφορούν για την αξία της ανθρώπινης ζωής.

«Η κυβέρνηση συγχαίρει δημοσίως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μια ακόμα αποστομωτική απάντηση στους κατά σύστημα συκοφάντες. Εκείνοι που πολύ εύκολα ασκούν απερίσκεπτη κριτική ας δουν τα πραγματικά περιστατικά. Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη κριτική», υπογράμμισε για να προσθέσει ότι «ένα δράμι πράξης αξίζει όσο τόνοι θεωρίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής».

Μάλιστα, ερωτηθείς για τα τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να θέσει το θέμα των νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι κάθε ανάλογη και αντίστοιχη προσπάθεια της Τουρκίας στο παρελθόν «έχει πάρει απάντηση νηφάλια και τεκμηριωμένα με βάση το διεθνές δίκαιο».

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Στην αρχή της ενημέρωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα μέχρι σήμερα ανακοινωθέντα, αλλά και υπό υλοποίηση μέτρα, για την ενίσχυση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια που έχει προκαλέσει το άλμα στις τιμές των καυσίμων και των υπόλοιπων ενεργειακών πόρων (φυσικό αέριο).

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αύριο, Τρίτη, θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για το fuel pass από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο και στις 3 το μεσημέρι θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς. «Η κυβέρνηση κάνει πράξη όσα έχει εξαγγείλει, στέκεται δίπλα στον πολίτη, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μετατρέπουμε κάθε οικονομική δυνατότητα σε κοινωνικό κεκτημένο».

«Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% της ετήσιας παραγωγής της για να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα και σε αυτή την παγκόσμια κρίση ηγείται και αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για τη στήριξη της κοινωνίας», δήλωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα power pass και σημείωσε ότι μέχρι πριν από λίγο είχαν κατατεθεί 250.000 αιτήσεις. Είπε ότι από την 1η Ιουλίου μπαίνει νέο σύστημα τιμολόγησης στην ηλεκτρική ενέργεια που μεταξύ άλλων εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και μίλησε για το πρόγραμμα αντικατάστασης των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Είπε ότι αύριο θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για το πρόγραμμα που προβλέπει επιδοτήσεις από 30% έως 50%.

«Συνεχίζονται την ίδια στιγμή οι έλεγχοι στην αγορά. Προχωρά η σφράγιση πρατηρίων που κατέχουν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα. Οι ημέρες σφράγισης θα κυμαίνονται από 10 έως 90», συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι σε κάθε πρατήριο που θα σφραγίζεται λόγω νοθείας θα μπαίνει ταινία στην οποία  θα αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα επιστροφής μέτρων περιορισμού της πανδημίας, όπως η επαναφορά της μάσκας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση.