Eμβόλιο Pzifer: Σήμερα το πρώτο «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ  - Πώς θα γίνει η έγκριση

Eμβόλιο Pzifer: Σήμερα το πρώτο «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ - Πώς θα γίνει η έγκριση

Μέσα στην ημέρα αναμένεται η έγκριση του εμβολίου των Pfizer—BioNTech κατά του κορονοϊού, καθώς συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Την ίδια στιγμή πολλές χώρες, σχεδιάζουν ήδη την πορεία των εμβολιασμών των πολιτών, ανάμεσα τους και η Ελλάδα με την επιχείρηση «Ελευθερία».

Παρότι το εμβόλιο BNT162b1 έχει ήδη εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αξιολογητές του ΕΜΑ θα εξετάσουν ενδελεχώς την αξιοπιστία των κλινικών δεδομένων, προκειμένου να αποφανθούν θετικά. Σημειώνεται ότι μέχρι και την περασμένη Πέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν χορηγηθεί 137.897 δόσεις εμβολίου και άλλες 49.567 στις ΗΠΑ.

Μετά από την συγκεκριμένη έγκριση θα ακολουθήσει το τελικό «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία έχει προεξοφλήσει η πρόεδρος της, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα, τότε αναμένεται μετά από δύο ημέρες να αρχίσει η διανομή του εμβολίου στις χώρες της ΕΕ και στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – ο εμβολιασμός.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια διαδικασία, δηλαδή εξέταση του αιτήματος έγκρισης από τον ΕΜΑ και επικύρωση της απόφασης από το Κολέγιο των Επιτρόπων, θα επαναλαμβάνεται για κάθε ένα από τα υπόλοιπα υποψήφια εμβόλια για τον κορονοϊό, με το δεύτερο μετά από εκείνο των Pfizer/BioNTEch, να είναι το εμβόλιο mRNA-1273 της φαρμακευτικής εταιρίας Moderna, την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021. Προς το παρόν δεν έχει γνωστό πότε θα αιτηθεί έγκριση του εμβολίου της η AstraZeneca.

Σημειώνεται πάντως πως η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη αναγγείλει την έναρξή της διαδικασίας την ερχόμενη Κυριακή, ενώ το ίδιο έκανε και η Ελλάδα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει ανακοινώσει πως στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί υγειονομικών από πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας.

Ξεκινούν από τις 27 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί - Στις 15 Ιανουαρίου στον γενικό πληθυσμό 

Φαρμακεία, ΚΕΠ και δύο ψηφιακοί τρόποι θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας να αναμένεται το πρώτο 15θήμερο του Ιανουαρίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε πως ο πολίτης με βάση την προτεραιοποίηση που θα ανακοινωθεί, θα έχει την δυνατότητα να κλείσει τα 2 ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου (με συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία) με τους εξής τρόπους: μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, μέσω της πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση, στα φαραμακεία, στα ΚΕΠ.

Όπως ανέφερε, θα υπάρχει επιβεβαίωση των ραντεβού αλλά και δυνατότητα αλλαγής, ενώ δεν απέκλεισε να προστεθούν και άλλοι τρόποι για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σχεδιάζεται μηχανισμός προκειμένου να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην προτεραιοποίηση ανεξάρτητα αν έχει ΑΜΚΑ.

Ο κ Πιερρακάκης τόνισε πως η διαδικασία για τον εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η μεγαλύτερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.