Εμβολιασμοί: Επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού για τους άνω των 60 - 17.500 για την πρώτη δόση μέσα σε 24 ώρες

Εμβολιασμοί: Επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού για τους άνω των 60 - 17.500 για την πρώτη δόση μέσα σε 24 ώρες

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για τους πολίτες άνω των 60 ετών, τα ραντεβού πρώτης δόσης για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα έφτασαν τα 17.500, γεγονός που συνιστά σχεδόν επταπλασιασμό σε σύγκριση με τα 2.600 ραντεβού που κλείνονταν ημερησίως κατά το προηγούμενο διάστημα.

Η κατακόρυφη αύξηση δημιουργεί νέες προσδοκίες για την ενίσχυση του λεγόμενου «τείχους ανοσίας» και «οχύρωση» της χώρας, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, αλλά και εν μέσω ανησυχιών για τη γενικότερη πορεία της πανδημίας μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση της υποχρεωτικότητας είναι τα εξής:

1) 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες 60+

2) 7 στους 10 διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 60+

3) 8 στους 10 διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι

4) τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα 60+ είναι μόλις 3% έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.

5) σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Υποχρεωτικότητα και ειδικό ταμείο

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί στη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού για την πρώτη δόση. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.

Αύριο Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου ο υπουργός Υγείας θα εξειδικεύσει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών.

Όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου του 1961 πρέπει να έχουν λάβει πρώτη μοναδική έως και 16η Ιανουαρίου 2022 και η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρεωτικότητα εξαιρούνται (α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από και (β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν διενέργεια του εμβολίου.

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν όσοι πλέον υποχρεούνται, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατό (100) ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση διενέργειας πρώτης έως και τη δεκάτη ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για το μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ

Ειδικά για τον μήνα Ιανουάριο 2022, για παραβίαση υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ. Οι κυρώσεις παρούσας αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από πραγματοποίηση πρώτης δόσης.

Ολόκληρη η τροπολογία:

pdf