Έκθεση ΜΚΟ: «Φιλικές» στην επιθετικότητα και την παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου, Ελλάδα και Κύπρος

Έκθεση ΜΚΟ: «Φιλικές» στην επιθετικότητα και την παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου, Ελλάδα και Κύπρος

Ως χώρες που ενεργούν «φιλικά» προς το Κρεμλίνο και δεν καταπολεμούν τις εκστρατείες παραπληροφόρησης της ρωσικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζει Ελλάδα και Κύπρο πρόσφατη μελέτη της ΜΚΟ European Values.

Συγκεκριμένα, η μελέτη με τίτλο «How do European democracies react to Russian aggression – Πως οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες αντιδρούν στη ρωσική επιθετικότητα» διαχωρίζει τις ευρωπαϊκές χώρες σε επτά κατηγορίες, ανάλογα μ ετο πόσο στιβαρή είναι η αντίδραση τους στην επιθετικότητα που εκδηλώνει η Μόσχα. Σύμφωνα με τη μελέτη, λοιπόν, Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία όχι μόνο δεν αντιδρούν στις ενέργειες της Μόσχας αλλά αντιθέτως, ενεργούν ως «φιλικά προσκείμενες στο Κρεμλίνο», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τί άλλο θα έπρεπε να κάνει η Ρωσία για να αλλάξει η θέση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιταλίας. Η κατοχή τμήματος της Ουκρανίας, ο θάνατος 10.000 Ουκρανών ως αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας, οι διαρκείς προσπάθειες επέμβασης στις ευρωπαϊκές υποθέσεις μέσω επιχειρήσεων παραπληροφόρησης, δεν έχουν αλλάξει τη θέση τους έως τώρα», τονίεζεται στην έκθεση της European Values.

Μια περιεκτική περίληψη της έκθεσης είναι διαθέσιμη εδώ.