Έκθεση ΕΜΠ: Εξετάζουν το σενάριο βύθισης του Αγία Ζώνη ΙΙ από εκρηκτικό μηχανισμό

Έκθεση ΕΜΠ: Εξετάζουν το σενάριο βύθισης του Αγία Ζώνη ΙΙ από εκρηκτικό μηχανισμό

Το σοβαρό ενδεχόμενο η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» που προκάλεσε πριν από έναν χρόνο τεράστια ρύπανση στον Σαρωνικό να οφείλεται σε έκρηξη βόμβας ή άλλου μηχανισμού εξετάζεται διεξοδικά σε πόρισμα 300 σελίδων του Εργαστηρίου Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναφέρει δημοσίευμα των Νέων.

Στο πόρισμα που συντάχθηκε, με εισαγγελική παραγγελία και ύστερα από εννέα επιθεωρήσεις του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ερευνάται αναλυτικά αν το ρήγμα μήκους περίπου 2-3 μέτρων στα ύφαλα του πλοίου σχετίζεται με πιθανή έκρηξη αγνώστου μηχανισμού. Τα στοιχεία αυτά φέρεται ότι ανακύπτουν από την ανάλυση της στρέβλωσης και της παραμόρφωσης των μεταλλικών ελασμάτων στον χώρο του ρήγματος και από άλλα ευρήματα.

Ομως, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να έχουν εντοπισθεί ίχνη εκρηκτικού μηχανισμού, πυρίτιδας κλπ, κάτι που μπορεί να αποδοθεί στην πολύμηνη βύθιση του πλοίου.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο δημιουργούνται νέα δεδομένα και πλήθος ερωτημάτων.

Τα Νέα αναφέρουν ότι επικοινώνησαν με τον καθηγητή Δημήτρη Παντελή, που είναι προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε να αναφέρει οτιδήποτε για το περιεχόμενο του πορίσματος, διευκρινίζοντας μόνο ότι το πόρισμα θα παραδοθεί τα επόμενα 24ωρα στις δικαστικές Αρχές και ότι σε αυτό προσδιορίζονται με ακρίβεια τα αίτια του συμβάντος με πλήρη ανάλυση όλων των ευρυμάτων.