Εκτεθειμένοι στην Επιτροπή Θεσμών οι Ν. Παρασκευόπουλος και Δ. Παπαγγελόπουλος

Εκτεθειμένοι στην Επιτροπή Θεσμών οι Ν. Παρασκευόπουλος και Δ. Παπαγγελόπουλος

Ένδεια επιχειρημάτων από πλευράς κυβέρνησης, αποστάσεις Παρασκευόπουλου και «λεκτικά σφάλματα» από τους υπουργούς! Αυτή είναι η εικόνα της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία παρευρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παρασκευόπουλος έχει ήδη πάρει αποστάσεις από το σύνολο της υπόθεσης, ενώ μάλιστα πρόλαβε να αδειάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο όταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, τόνισε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί πως μπορεί να γίνει μια συζήτηση με τον υπουργό, με πρωτοβουλία κάποιοι δικαστικού λειτουργού.

Λίγο αργότερα, βέβαια, που κατάλαβε τι είπε, σημείωσε ότι είναι «θεμιτή μια συνάντηση ανάμεσα σε δύο νομικούς».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος υπαινίχθηκε ότι όντως η Δικαιοσύνη ποδηγετείτε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όταν ρώτησε: «Την κυρία Ράικου ποιος την τοποθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ;».

Ο ίδιος, πάντως, μίλησε για «σόου από την εφημερίδα του κ. Ψυχάρη» και επιχείρησε εκ νέου να εξηγήσει γιατί έγινε η συνάντηση με την κυρία Τσατάνη: «Η πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι είχε θορυβηθεί από τα δημοσίευμα εναντίον της και για χειρισμούς άλλων υποθέσεων αλλά και συγγενικές σχέσεις με την ΝΔ. Ήρθε να εξασφαλίσει ότι δεν θα της γίνει πειθαρχικό;  Στην συνέχεια εξελίχθηκε σε μαφιόζικο σχέδιο εναντίον μου. Άβατο δεν είμαι, το Άγιο όρος είναι, ζήτησε να με δει. Δεν μιλήσαμε για την ουσία της υπόθεσης, την ώρα δεν  δέχτηκα να δω και τον κ. Βγενόπουλο όταν ζήτησε να με δει». Εκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή τόνισε ότι «παρακίνησε τον υπουργό να μην βάλει την υπόθεση στο αρχείο». Απάντηση από τους αρμοδίους Υπουργός, φυσικά, δεν πήρε!

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαγγελόπουλος προχώρησε σε μια νέα αναδίπλωση σχετικά με τα περίφημα «δικαστικά πραξικοπήματα». Τώρα υπογράμμισε ότι «αν αντιληφθεί θα καταγγείλει», παρά το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες εντός της Βουλής έβαζε φωτιές στη Δικαιοσύνη.  

Αμείλικτα ήταν τα ερωτήματα και του βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη; «Με άλλους δικαστικούς λειτουργούς για υποθέσεις έχετε έρθει σε επαφή; Πως θωρακίσατε τον εαυτό σας αν υπάρχει σκευωρία, απολογούμενος ενώπιον του κοινοβουλίου», ρώτησε αλλά πάλι απάντηση δεν πήρε. Όπως επίσης και στην θέση που εξέφρασε προς τον κ. Παπαγγελόπουλο: «Άμα θέλετε να πείτε την επιστημονική σας άποψη να παραιτηθείτε και να την πείτε στην φίλη σας, όχι όμως ως αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε εξηγήσεις σχετικά με τις συγγενικές σχέσεις -που κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος- ότι είχε με πρόσωπο που εμπλέκεται με την Marfin. Όπως είπε ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος όντως μετείχε στην Marfin, όμως εξήγησε ότι δεν είχε καμία πολιτική σχέση και μάλιστα, «ο κ. Μπακατσέλος είναι ο πολιτικός μέντορας του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη».

Προσέθεσε, δε, ότι έχει συναντήσει δύο φορές τον κ. Βγενόπουλο, την πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2014, όταν του «διαμαρτυρήθηκε για υπόθεση σχετικά με την μείωση του χρέους μέσω του PSI». «Μετά από ένα χρόνο με ζήτησε να με δει στο γραφείο μου για τα θέματα της Δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα όπως αποκάλυψε, ο κ. Βγενόπουλος του είπε ότι «ήδη έχει ενημερώσει και το υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης»!

Αλέξανδρος Διαμάντης