Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Νέος πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης - Καθαρή νίκη με 67,92% έναντι 32,08%

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Νέος πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης - Καθαρή νίκη με 67,92% έναντι 32,08%

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Κέρδισε με ξεκάθαρο αποτέλεσμα έναντι του Γιώργου Παπανδρέου με ποσοστό 67,89% (134.612 ψήφοι) έναντι 32,11% (63.677 ψήφων), όπως δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα στο 97,14% των εκλογικών κέντρων και στο 96,75% των ψηφισάντων. O πρώην πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί. «Πρόεδρε, θα τα κάνουμε όλα όπως πρέπει» φέρεται να απάντησε στον Γ. Παπανδρέου ο Ν.Ανδρουλάκης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί για την εκλογή του ως νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Στο τηλεφώνημά του, ο πρωθυπουργός εκτός από τα συγχαρητήρια για τη νίκη του, του ζήτησε να έχουν συνάντηση. Από τη μεριά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό.

Γ. Παπανδρέου: Όλοι μαζί οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες

«Και σήμερα, η συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία ήταν μεγάλη. Είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας. Έχω ήδη εκφράσει στον Νίκο Ανδρουλάκη τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία», ανέφερε στην πρώτη του δήλωση μετά το αποτέλεσμα της εσωκομματικής διαδικασίας του ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε:

«Όλοι μαζί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών των φίλων και των δημοκρατών πολιτών. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά, ώστε να φτιάξουμε μια πλειοψηφούσα παράταξη. Ηταν ένας ωραίος αγώνας».

Λοβέρδος: Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη

Όπως έγινε γνωστό, ο Ανδρέας Λοβέρδος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ν. Ανδρουλάκη για να του εκφράσει τα συγχαρητήρια του και να του ευχηθεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή του ως νέου προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης. Όλοι μας να αγωνιστούμε για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ».

Συγχαρητήρια και από τον Π. Χρηστίδη

Ο Παύλος Χρηστίδης επικοινώνησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για την νίκη του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.

Γερουλάνος: Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει το τιμόνι της παράταξης σε μια ιστορική συγκυρία

«Επικοινώνησα με τον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρώ για τη νίκη του και να του ευχηθώ καλή δύναμη. Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αναλαμβάνει το τιμόνι της παράταξης σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία η λαϊκή απαίτηση για μια σύγχρονη προοδευτική πρόταση απέναντι στη συντήρηση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιτακτική και συνάμα ενθουσιώδης» δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος μετά την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη σε πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

 «Οι πολίτες με τη σημερινή εντυπωσιακή συμμετοχή τους στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι προοδευτικές Ελληνίδες και Έλληνες μίλησαν, η φωνή τους είναι ισχυρή και η εντολή τους ξεκάθαρη: Ενότητα, Αναγέννηση και Νίκη. Η ευθύνη μας είναι πρωτίστως απέναντι στις προσδοκίες τους», επισήμανε ο κ. Γερουλάνος.

Καστανίδης: Εύχομαι στον Ν. Ανδρουλάκη καλό και δημιουργικό έργο

 «Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη. Του εύχομαι καλό και δημιουργικό έργο. Πρώτη συνθήκη για την ανάταξη της παράταξης η ενότητά της» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Χάρης Καστανίδης.

Χριστοδουλάκης: «Οι κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας.

 Με δήλωση ενότητας ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τους υπόλοιπους υποψήφιους που με τον αγώνα τους συνεισέφεραν στην επιτυχία και τη μαζικότητα της διαδικασίας. Θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή του», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης και τόνισε: «Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μεγάλες μάχες για την παράταξη δεν είναι αυτές των τελευταίων εβδομάδων που αφήνουμε πίσω, αλλά οι κρίσιμες που έχουμε μπροστά μας. Για την κοινωνία και τη χώρα. Και αυτές πρέπει να μας βρουν όλους ενωμένους και ισχυρότερους. Η εντολή για αυτό είναι στα χέρια του νέου προέδρου. Όπως και η ευθύνη».

Μαργαρίτης: Ο Ν. Ανδρουλάκης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του με την στήριξη όλων

«Το Κίνημα Αλλαγής έχει σήμερα νέο πρόεδρο με ισχυρή εντολή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του με την στήριξη όλων», ανέφερε ο συντονιστής της Γραμματείας της Ανανεωτικής Αριστεράς και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, για τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πρόσθεσε ότι η μαζική συμμετοχή στις κάλπες είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και πως «ο πήχης τώρα είναι πολύ ψηλά για να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Από αυτό θα κριθούμε. Χρειάζεται την επόμενη μέρα συσπείρωση και συνεννόηση».

Ο κ. Μαργαρίτης επεσήμανε πως «όσοι και όσες δεν προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ μέσα στο Κίνημα Αλλαγής επιμένουμε θετικά στο πολιτικό συμβόλαιο, που από το 2015 έχουμε υπογράψει, για ένα πλατύ κόμμα της Κεντροαριστεράς. Το οποίο μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ενώνει και άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Σοσιαλδημοκρατίας της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας».

Κατέληξε τονίζοντας: «Προχωράμε με στόχο μία ισχυρή παράταξη».

Στους 206.126 οι πολίτες που ψήφισαν

Στους 206.126 υπολογίζονται οι πολίτες που ψήφισαν στον β΄ γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ. Οι κάλπες έκλεισαν στις 19:30, μετά και από την παράταση της μισής ώρας. Η συμμετοχή στον β΄γύρο πλησίασε τον αριθμό των συμμετεχόντων στις εσωκομματικές εκλογές του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς 2017 (211.000).

Ακυρώθηκε η εκλογική διαδικασία στον Ορχομενό και την Ερέτρια από την ΕΔΕΚΑΠ γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι οδηγίες που είχε δώσει. Κατά πληροφορίες, η εκλογική διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε και στα εκλογικά κέντρα της Αλεξανδρούπολης και της Αγίας Παρασκευής λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Τα αποτελέσματα του α' γύρου

Υπενθυμίζεται ότι στον α΄γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 99.120 ψήφους και ποσοστό 36,88%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε 75.183 ψήφους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 27,97%.

Ψήφισαν συνολικά 270.706 πολίτες.

Τα ποσοστά διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:

Νίκος Ανδρουλάκης: 36.88% - 99.120 ψήφοι

Γιώργος Παπανδρέου: 27.97% - 75.183 ψήφοι

Ανδρέας Λοβέρδος: 25.98% - 69.827 ψήφοι

Παύλος Χρηστίδης: 3.25% - 8.733 ψήφοι

Παύλος Γερουλάνος: 2.99% - 8.027 ψήφοι

Χάρης Καστανίδης: 2,94% - 7.908 ψήφοι