Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Aυξημένη η προσέλευση - Στους 160.000 οι ψηφοφόροι μέχρι τις 16:00

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Aυξημένη η προσέλευση - Στους 160.000 οι ψηφοφόροι μέχρι τις 16:00

Από τις 07:00 το πρωί ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών και την προεδρία. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Χωρίς προβλήματα έως τώρα διεξάγεται η εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής για την ανάδειξη νέας ηγεσίας με ιδιαίτερη αυξημένη προσέλευση. 

Είναι ενδεικτικό ότι έως τις 10:00 το πρωί, προσήλθαν 33.809 ψηφοφόροι. Την ίδια ώρα την προηγούμενη εβδομάδα είχαν προσέλθει 30.000 πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες.  Μέχρι τις 16:00 το απόγευμα ο αριθμός των πολιτών που είχαν ψηφίσει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ έφτανε τις 160.000.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει τις 200.000. Υπενθυμίζεται ότι στον α΄γύρο είχαν ψηφίσει περίπου 270.000 πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η αρμόδια Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ για τις εσωκομματικές εκλογές (ΕΔΕΚΑΠ), δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είχαν ψηφίσει την προηγούμενη Κυριακή, στον α΄ γύρο και δεν θα πληρώσουν εκ νέου 3 ευρώ.

Ανδρουλάκης: Ζητώ καθαρή εντολή για ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη

«Ζητώ καθαρή εντολή για να ξανακάνουμε όλοι μαζί ισχυρή και περήφανη τη Δημοκρατική Παράταξη», δήλωσε ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ψήφισε στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, το πρωί της Κυριακής.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, τη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης και υπογράμμισε: «Σήμερα, τα όνειρα, οι ελπίδες, οι προσδοκίες όλων των γενεών ενώνονται. Ζητώ ξανά κι αυτή την Κυριακή μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες που ήρθαν και την πρώτη Κυριακή. Ζητώ καθαρή εντολή για να ξανακάνουμε όλοι μαζί ισχυρή και περήφανη τη Δημοκρατική Παράταξη».

Παπανδρέου: Σήμερα ψηφίζουμε για μια ισχυρή ηγεσία του Κινήματος

«Σήμερα, όλοι οι δημοκράτες στις κάλπες, ψηφίζουμε για μια ισχυρή ηγεσία του Κινήματος, με ισχυρή φωνή στη Βουλή, για μια δίκαιη και πράσινη κοινωνία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ψήφισε στο εκλογικό κέντρο που λειτουργεί στο δημαρχείο της Νίκαιας.

Ο Γ. Παπανδρέου, που αναδείχθηκε δεύτερος στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ότι «την περασμένη Κυριακή, με τη μεγάλη συμμετοχή που είχαμε, στείλαμε μήνυμα ελπίδας για μια μεγάλη παράταξη, που θα είναι ευεργετική για τον τόπο».

«Σήμερα, όλοι οι δημοκράτες στις κάλπες, ψηφίζουμε για μια ισχυρή ηγεσία του Κινήματος, με ισχυρή φωνή στη Βουλή, για μια δίκαιη και πράσινη κοινωνία. Από αύριο μας περιμένουν πολλή δουλειά και νέοι αγώνες για την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της προκοπής και της ανθρωπιάς», υπογράμμισε.

Λοβέρδος: Το ΠΑΣΟΚ μπροστά, η Ελλάδα ψηλά

«Σήμερα ολοκληρώνεται η μεγάλη γιορτή της Δημοκρατικής Παράταξης», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος που ψήφισε το πρωί της Κυριακής στη Μεταμόρφωση για τον β΄γύρο των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.

«Ως πιστός και μάχιμος στρατιώτης της συμμετέχω με χαρά και τιμή στην εκλογική διαδικασία με το ίδιο μήνυμα της προηγούμενης Κυριακής: Το ΠΑΣΟΚ μπροστά. Η Ελλάδα ψηλά», τόνισε.

Γερουλάνος: Έχουμε δουλειά να κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι
 

«Έχουμε δουλειά να κάνουμε και πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι, να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι μια εναλλακτική πρόταση στην πολιτική σκηνή του τόπου», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος, που ψήφισε για τον β΄γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ στο εκλογικό κέντρο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

«Η συμμετοχή των πολιτών είναι πολύ ενθαρρυντική και μας γεμίζει ευθύνες. Διότι από εδώ και πέρα έχουμε δουλειά να κάνουμε και πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι, να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι μια εναλλακτική πρόταση στην πολιτική σκηνή του τόπου, σήμερα. Με αυτό το σκεπτικό και με αυτόν τον στόχο θα δουλέψω την επόμενη ημέρα με όποιον εκλεγεί πρόεδρος». 

Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα υπολογίζεται να βγουν 1-1.5 ώρα αφού κλείσουν οι κάλπες.

Η διαδικασία σήμερα θα είναι πιο γρήγορη από την προηγούμενη Κυριακή, καθώς οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση μέλους ή φίλου, ούτε να πληρώσουν εκ νέου τα 3 ευρώ, ενώ οι σταυροί επιλογής θα είναι μόνο δύο.

Νικητής στον πρώτο γύρο και φαβορί για την εκλογή στη θέση του προέδρου είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα αποτελέσματα του α' γύρου

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του α' γύρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 99.120 ψήφους και ποσοστό 36,88%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε 75.183 ψήφους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 27,97%.

Ψήφισαν συνολικά 270.706 πολίτες.

Τα ποσοστά διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:

Νίκος Ανδρουλάκης: 36.88% - 99.120 ψήφοι

Γιώργος Παπανδρέου: 27.97% - 75.183 ψήφοι

Ανδρέας Λοβέρδος: 25.98% - 69.827 ψήφοι

Παύλος Χρηστίδης: 3.25% - 8.733 ψήφοι

Παύλος Γερουλάνος: 2.99% - 8.027 ψήφοι

Χάρης Καστανίδης: 2,94% - 7.908 ψήφοι

Όσα πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι

Ο ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο Εκλογικό Τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες στις 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Εν συνεχεία, ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο. Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί.

Δεν θα πληρώσουν οι ψηφοφόροι

Να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό.

Υπογραμμίζεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 2103665040 για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησης του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει, εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων.

Πότε μπορεί να διακοπεί η διαδικασία

Εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατη η διαπίστευση του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση μάλιστα που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων, το Εκλογικό Τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν την Διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η ΚΑΛΠΗ.

Όπως σημειώνεται, συνίσταται η προσοχή τόσο στα Μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης Αποτελεσμάτων Εκλογικού Τμήματος.

Τόσο οι πρόεδροι της Εφορευτικής Επιτροπής, όσο και οι χειριστές του tablet θα λειτουργήσουν σημειωτέον με τους κωδικούς που χρησιμοποίησαν στις 5/12.

Χωρίς προβλήματα η ψηφοφορία και στην περιφέρεια

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται από το πρωί η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ στα εκλογικά τμήματα της Δυτικής Ελλάδας.

Στον νομό Αχαΐας η ψηφοφορία διεξάγεται σε 23 εκλογικά τμήματα και σύμφωνα με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κινήματος Γιώργο Αθανασόπουλο, η προσέλευση των μελών είναι ικανοποιητική και εκτιμάται ότι μέχρι και τη μια μετά το μεσημέρι είχαν ψηφίσει περίπου το 40% όσων είχαν προσέλθει και στον α΄γύρο.

Στον Νομό Ηλείας η ψηφοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα στα 12 εκλογικά τμήματα και σύμφωνα με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, Διονύση Γιατρά η συμμετοχή είναι ικανοποιητική.

Στην Αιτωλοακαρνανία η κακοκαιρία που πλήττει τον νομό έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Γιώργο Ζήσιμο, αρκετά προβλήματα που αφορούν κυρίως την αδυναμία πρόσβασης των ψηφοφόρων στα 22 εκλογικά τμήματα που διεξάγεται η ψηφοφορία.

Ομαλά εξελίσσεται στο Ηράκλειο η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής. Στα 46 εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί σε σημεία της πόλης του Ηρακλείου αλλά και στην υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα, από τις επτά το πρωί σπεύδουν μέλη του κόμματος που συμμετείχαν και την προηγούμενη Κυριακή, στο πρώτο γύρο των εκλογών. Πάντως μέχρι αυτή την ώρα η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι πιο υποτονική σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή.

Με ικανοποιητική προσέλευση ψηφοφόρων και χωρίς οργανωτικά προβλήματα εξελίσσεται η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, στο Ρέθυμνο. Ο άστατος καιρός δεν εμπόδισε την προσέλευση των φίλων και μελών του Κινήματος, και μέχρι αυτή την ώρα έχουν ψηφίσει 2.000 πολίτες αριθμός ανάλογος της προηγούμενης Κυριακής.

 Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ στο Ρέθυμνο Μιχάλης Σαρρής, «ο νέος πρόεδρος του Κινήματος θα διαφυλάξει την ενότητα του χώρου θα χαράξει πορεία συμμετοχής στα τεκταινόμενα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ενώ η αύξηση των ποσοστών είναι δεδομένη στέλνοντας το μήνυμα της ελπίδας για τον Κεντρώο χώρο».