Έκκληση για ενότητα των Ευρωπαίων απέναντι στη «δύναμη πυρός» του Πεκίνου κάνει ο Macron

Έκκληση για ενότητα των Ευρωπαίων απέναντι στη «δύναμη πυρός» του Πεκίνου κάνει ο Macron

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα με μία έκκληση για συντονισμό των Ευρωπαίων απέναντι στη «δύναμη πυρός» του Πεκίνου, που εκφράσθηκε και πάλι με την μεγάλη παραγγελία των Airbus που παρουσιάσθηκε την τελευταία στιγμή.

Τη στιγμή που ο πρόεδρος της Γαλλίας ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Κίνα έπειτα από τριήμερη επίσκεψη, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την παραγγελία από το Πεκίνο 184 αεροσκαφών A320 προς την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία. Το ύψος του μελλοντικού συμβολαίου δεν ανακοινώθηκε, αλλά σύμφωνα με τις τιμές καταλόγου, θα ανέρχεται σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην τριήμερη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας κυριάρχησε η κινεζική πρωτοβουλία των «Νέων Δρόμων του Μεταξιού», ένα κολοσσιαίο σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές των δρόμων προς την Ευρώπη, που ορισμένες φορές δημιουργεί ανησυχίες για τη βούληση του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος για την επέκταση της πολιτικής επιρροής του στη Δύση.

«Ορισμένες χώρες είναι πολύ περισσότερο ανοικτές στα κινεζικά συμφέροντα, ορισμένες φορές εις βάρος των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Δεν μπορούμε να τις ψέξουμε, διότι τις ωθήσαμε σε πολύ σκληρές ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε ο Emmanuel Macron κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έκλεισε την επίσκεψη.

Διαιρεμένη, ανίκανη να υπερασπισθεί τους στρατηγικούς της τομείς, κάποιες φορές εκτεθειμένη σε όλους τους ανέμους, η Ευρώπη δεν είναι καθόλου σεβαστή στην Κίνα, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Επιθυμία του, μία κοινή θέση απέναντι στο Πεκίνο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι αποφασισμένες να θέσουν το ευρωπαϊκό συμφέρον επάνω από το βραχυπρόθεσμο εθνικό συμφέρον.

«Οφείλουμε να διαμορφώσουμε μία κοινή θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» απέναντι στους Δρόμους του Μεταξιού, διότι «αυτή την πρωτοβουλία δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, θα ήταν μία απόφαση να αφεθούμε στην επιβολή της και μεγάλο στρατηγικό σφάλμα», είπε παραδεχόμενος ότι το κινεζικό σχέδιο διαιρεί την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η Κίνα δεν μπορεί να σεβασθεί μία ήπειρο όπου μέρος των κρατών μελών κρατούν ανοικτές πόρτες, όπου είναι εύκολο να αγοράσει κανείς σε δημοπρασία σημαντικές υποδομές. Κατά συνέπεια, όταν η Γαλλία ή η Ευρώπη υπερασπίζεται τους στρατηγικούς της τομείς, είναι καλό για εμάς και για τον διάλογο».

Η χθεσινή ημέρα ήταν και η κορύφωση της επίσκεψης με τη συνάντηση Macron -Xi στο Μέγαρο του Λαού και την υπογραφή σειράς εμπορικών συμφωνιών.

Η πιο θεαματική συμφωνία αφορά την Areva, η οποία απέσπασε την κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων παρόμοιου με την μονάδα που λειτουργεί στη Χάγη.

Το σχέδιο, υπό διαπραγμάτευση εδώ και δέκα χρόνια, ύψους τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που μειώθηκε λόγω των κινεζικών πιέσεων, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Lemer.

Ο Emmanuel Macron ανακοίνωσε επίσης την άρση εντός έξι μηνών του εμπάργκο που ισχύει από το 2001 επί του γαλλικού βοδινού κρέατος και είχε επιβληθεί μετά την κρίση της ασθένειας των τρελών αγελάδων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από την παρουσίαση του κινεζικού διαστημικού προγράμματος με στόχο την εγκατάσταση βάσης στη Σελήνη και πιο μακροπρόθεσμα στον Αρη.

Σε ερώτηση σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ο Emmanuel Macron δήλωσε ότι δεν θα θίξει δημοσίως το θέμα.

«Μπορώ να εξασφαλίσω για τον εαυτό μου την ευχαρίστηση να δώσω μαθήματα στην Κίνα μιλώντας στον γαλλικό Τύπο. Αυτό έχει γίνει κατά κόρον, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP

 

 

Διαβάστε Περισσότερα