Εκ περιτροπής εργασία στο ΥΠΠΟΑ

Εκ περιτροπής εργασία στο ΥΠΠΟΑ

Μέτρα λειτουργίας στις Υπηρεσιακές Δομές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του έλαβε η υπουργός Πολιτισμού. Με υπουργική απόφαση η οποία ανέβηκε στη Διαύγεια πριν από λίγο, ορίζεται πως οι υπάλληλοι θα δουλεύουν από μακριά και ότι η προσέλευσή τους στην υπηρεσία θα γίνεται εκ περιτροπής. Ο ανώτατος αριθμός ατόμων που θα είναι μαζί, ορίζεται ανά υπηρεσία.

Με στόχο την αποφυγή επαφών ανάμεσα σε υπαλλήλους κατά την ώρα εργασίας, στις υπηρεσίες θα εργάζονται από 1 άτομο μέχρι όσα χρειάζονται για την ικανοποιητική λειτουργία αλλά διεσπαρμένα σε διάφορα κτίρια. Οι αριθμοί ορίζονται λεπτομερώς για κάθε υπηρεσία από τις κεντρικές, μέχρι τις περιφερειακές και τις ειδικές.

Η απόφαση προβλέπει πως: «Ο Προϊστάμενος κάθε Διεύθυνσης είναι αρμόδιος για τον καθορισμό του αριθμού των υπαλλήλων και τον ορισμό της διαδικασίας παροχής εξ αποστάσεως εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη το στελεχιακό δυναμικό και την αποστολή της Διεύθυνσης της οποίας προΐσταται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις εκάστοτε κείμενες διατάξεις και στην παρούσα απόφαση. Στους υπαλλήλους που θα εργάζονται σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας, οι αρμόδιοι Προϊστάμενοι μεριμνούν για τη συστηματική παρακολούθηση και έγκαιρη εκπλήρωση του ανατιθέμενου έργου, θέτοντας προς τούτο ρητές προθεσμίες, υποχρεώσεις τακτικής, τουλάχιστον εβδομαδιαίας, αναφοράς προόδου και τυχόν λοιπές προϋποθέσεις.

Οι υπάλληλοι υποχρεούνται να λαμβάνουν ειδική μέριμνα για την ασφάλεια και προστασία των υπηρεσιακών και προσωπικών δεδομένων που διαχειρίζονται κατά την εκτέλεση του ανατιθέμενου έργου.

Οι Προϊστάμενοι των περιφερειακών και ειδικών περιφερειακών Υπηρεσιών, καθώς και των κεντρικών Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τους αρμόδιους Γενικούς Διευθυντές λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέσο και μεριμνούν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στις υπηρεσίες τους.»

Στο προαναφερόμενο προσωπικό δεν περιλαμβάνεται το φυλακτικό προσωπικό, διότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία της χώρας φυλάσσονται με το απαραίτητο φυλακτικό προσωπικό με φυσική παρουσία εκ περιτροπής. Η απόφαση θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες και τα μέτρα πρόληψης προστασίας της υγείας που επιβάλλεται να λαμβάνονται πρέπει να ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων. Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος του κορονοϊού σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Υπουργείου, η υπηρεσία εκκενώνεται και λαμβάνονται όλα τα προσήκοντα μέτρα, όπως αυτά εξειδικεύονται στις εκδοθείσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.