Εικόνες ντροπής στην Αγιά Σοφιά: Ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν σουβενίρ

Εικόνες ντροπής στην Αγιά Σοφιά: Ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν σουβενίρ

Δεν έχουν τέλος τα βάσανα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμα μια καταστροφή αποτυπώθηκε σε φωτογραφία που διακινήθηκε σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης. Η φωτογραφία δείχνει δύο γυναίκες να έχουν τα χέρια τους τοίχους και να κρατούν σακούλες. Η εξήγηση του χρήστη που το δημοσίευσε είναι πως «αν και υπήρχε μια εποχή που δεν μπορούσες να τραβήξεις ούτε μια φωτογραφία με φλας γιατί θα καταστρεφόντουσαν οι τοίχοι, τώρα σπασμένα κομμάτια από τους τοίχους αυτούς γεμίζουν σακούλες ως αναμνηστικά».

Πού είναι ο σεβασμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αγία Σοφία που είναι όρθια εδώ και 1485 χρόνια; Προτού γίνουν χειρότερα τα πράγματα, παρακαλώ να σταματήσουν αυτά. Αυτό δεν αποτελεί λατρεία» προσθέτει ο χρήστης του διαδικτύου.

Η  απάντηση ήταν κατάπτυστη και δε δόθηκε από επίσημα χείλη. Αρχιτέκτονας ισχυρίστηκε πως οι ξένοι «ορθόδοξοι» (;) επισκέπτες αφαιρούν κομμάτια γύψου, θεωρώντας τον ιερό, θα βρεθούν αν ερευνηθούν. Στο παρελθόν, οι τουρίστες αγόραζαν αναμνηστικά από ψηφιδωτά. πολύ λυπηρό που δεν παρενέβη κανείς στην  Αγία Σοφία όταν την άγγιζαν και τη χαλούσαν κομμάτι-κομμάτι. Καμία λεπτομέρεια δεν μπορεί να ανακτηθεί», είπε η Seda Özen Bilgili. Επανήλθε λέγοντας πως προσπαθούσαν να συλλέξουν σκόνη, τρίβοντας στον τοίχο τα χέρια τους.

Φυσικά, και δεν περιέχει καμία αλήθεια αυτή η εκδοχή, η οποία αστραπιαία υιοθετήθηκε από πολλές εφημερίδες, καθώς ο Τύπος είναι φιμωμένος. Αντιθέτως, είναι γνωστό πως στη γειτονική μας χώρα χρησιμοποιούνται συχνά ως μαντζούνια και φυλαχτά στοιχεία από ιερούς χώρους. Όχι, όμως από τους Χριστιανούς- που πια σχεδόν δεν υπάρχουν- αλλά από τους μουσουλμάνους.

Οι νέες εικόνες-ντροπής που προκαλούν οργή, δεδομένου ότι η Αγία Σοφία  είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν ξεκάθαρα τους νέους βανδαλισμούς που έχουν συντελεστεί.

Υπενθυμίζεται πως στον χώρο, που λειτουργεί πλέον ως τζαμί,  154 κάμερες ασφαλείας, 68 φύλακες και τουριστική αστυνομία φροντίζουν για την προστασία του. Όπως δείχνουν τα επάλληλα γεγονότα, δεν κάνουν τίποτα.