Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2017- Για ένταξη των ανεξάρτητων αρχών στη Βουλή μίλησε ο Ν. Βούτσης

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2017- Για ένταξη των ανεξάρτητων αρχών στη Βουλή μίλησε ο Ν. Βούτσης

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2017, ο οποίος προβλέπει περιστολή δαπανών κατά 3 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Να σημειωθεί ότι εκτός από την αρνητική ψήφο της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ και το «παρών» της Ένωσης Κεντρώων, τα υπόλοιπα κόμματα έδωσαν τη θετική τους ψήφο.

Πιο αναλυτικά, στον προϋπολογισμό το συνολικό ύψος των πιστώσεων ανέρχεται σε 132.985.000 ευρώ, ποσό που σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση υπερκαλύπτει το στόχο που είχε τεθεί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το Κοινοβούλιο. Περιστολή δαπανών επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των δαπανών καθαριότητας κατά 478.000 ευρώ, την ώρα που αυξάνονται κατά 1,1 εκατομμύρια ευρώ οι αμοιβές μόνιμων και αορίστου χρόνου πολιτικών υπαλλήλων της Βουλής. Επίσης, αυξημένος κατά 584.000 ευρώ είναι ο κωδικός αποζημίωσης για υπερωριακή εργασία. Αναφορικά με τις βουλευτικές αποζημιώσεις, δεν εντοπίζεται καμία μεταβολή πέραν της περικοπής κατά 100.000 ευρώ που προϋπολογίζεται να λάβουν οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους σε θερινά τμήματα και επιτροπές.

Μιλώντας ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί την αντίληψη της Βουλής ότι «χωρίς περιττές σπατάλες ή να κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την κοινωνία, η Βουλή αποτελεί την εμπροσθοφυλακή για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Παράλληλα, προανήγγειλε την ένταξη των Ανεξάρτητων Αρχών στη Βουλή, όχι όμως σε διοικητικό επίπεδο. «Συζητιέται ακόμη και η περίπτωση οι Ανεξάρτητες Αρχές να μην είναι στα υπουργεία, αλλά να ανήκουν εν συνόλω στην Βουλή ως οργανικό μέρος της λειτουργίας της. Δεν μιλώ για διοικητική υπαγωγή, αλλά για μία πιο στενή σχέση», είπε.

Αλέξανδρος Διαμάντης