Εγκλωβισμένοι 40 κάτοικοι σε χωριό της Καρδίτσα  -Τεράστιες καταστροφές
Κακοκαιρία «Ιανός»

Εγκλωβισμένοι 40 κάτοικοι σε χωριό της Καρδίτσα -Τεράστιες καταστροφές

Εγκλωβισμένοι παραμένουν για τρία 24ωρα 40 κάτοικοι του χωριού Οξυά στην Καρδίτσα, μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρία «Ιανός», εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα και προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Τεράστιες οι ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, αποκομμένα χωριά από τις πλημμύρες, τόνοι λάσπης και κατολισθήσεις, ανυπολόγιστες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε Θεσσαλία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Ο δήμαρχος Μουζακίου, Φάνης Στάθης μιλώντας στο Open TV αναφέρθηκε στο ορεινό χωριό της Καρδίτσας, Οξυά, το οποίο είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη περιοχή, το οποίο δεν έχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό και στην πλειοψηφία του. «Είναι εγκλωβισμένοι 40 κάτοικοι στην Οξυά Καρδίτσας. Βρίσκονται όλοι στο Μοναστήρι της Οξυάς κι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων αρνείται να αφήσει το σπίτι του. Είναι κομμένος ο δρόμος αριστερά και δεξιά από το σπίτι και πρέπει να πάει ελικόπτερο να τους πάρει», τόνισε ο δήμαρχος.

Ο κ. Στάθης ανέφερε ότι οι κάτοικοι αρνούνται να αφήσουν το χωριό, ωστόσο, κάποιοι χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας και για αυτούς θα πρέπει να σηκωθεί ελικόπτερο, καθώς μόνο έτσι μπορούν να απομακρυνθούν.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο διαθέσιμα ελικόπτερα που βρίσκονται σε αναμονή για να μεταφέρουν τους κατοίκους, αλλά δεν υπάρχει συνεννόηση με τη δημοτική Αρχή για το πώς και πότε θα γίνει η περισυλλογή τους.

Αύριο μεταβαίνει στην Καρδίτσα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να γίνει αποτίμηση των ζημιών και να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αποκατάστασης. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μόνο στην Καρδίτσα, εκτός από τους νεκρούς και μια 43χρονη αγνοουμένη, 5.000 χιλιάδες υπολογίζονται τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει στην πόλη της Καρδίτσας, αλλά και σε 15 χωριά, ενώ 15 γέφυρες έχουν καταρρεύσει.

Όσον αφορά την αγνουμένη συνεχίζονται οι έρευνες για την 43χρονη οδηγό οχήματος που αγνοείται από την Παρακευή στο Μουζάκι Καρδίτσας, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Σημειώνεται ότι χθες βρέθηκε το αμάξι της, το οποίο είχε παρασυρθεί από ορμητικά νερά. 

Το γεγονός ότι η περιοχή έχει πολλούς παραποτάμους, έχει κάνει δύσκολη την προσπάθεια εντοπισμού της, σε συνδυασμό βέβαια με τα νερά που ακόμη είναι σε μεγάλο όγκο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με επτά οχήματα και τρία drones της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ στην έρευνα συνδράμουν και εθελοντές..

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιο που μίλησε στον «ΘΕΜΑ 104,6» «το βράδυ πιέστηκε το χωριό Μεταμόρφωση που ήμασταν σε διαδικασία εκκένωσης αλλά ευτυχώς μετά τα μεσάνυχτα τα νέρα υποχώρησαν. Το ίδιο συνέβη και στο Βλοχό και στην Αγία Τριάδα».

«Ακόμα σώζουμε ζωές» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι με βάση τον πρώτο απολογισμό «πάνω από 5.000 σπίτια στην πόλη της Καρδίτσας έχουν ζημιές και 8.000 σπίτια σε όλο τον νομό». Κατά τον ίδιο «τα 2/3 της Καρδίτσας δεν έχουν ρεύμα και τηλέφωνο ενώ η κινητή τηλεφωνία αποκαθίσταται σταδιακά. Είναι, επίσης, κάποια χωριά στα ορεινά που δεν έχουν νέρο και εκεί επεμβαίνουμε».

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην περιφέρεια της κεντρικής Ελλάδας.

Στην Κεφαλονιά το γραφικό λιμανάκι ουσιαστικά δεν υπάρχει πια, τα σκάφη που υπήρχαν βυθίστηκαν ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ τουλάχιστον 60 αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από πέτρες, λάσπη και φερτά υλικά. Κλιμάκιο του στρατού μεταφέρεται στην περιοχή για να μαζέψει τα μπάζα. Οι κάτοικοι τις περιοχής βρίσκονται χωρίς ρεύμα και νερό για τέταρτη διαδοχική μέρα με τους ηλικιωμένους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους.

Νέες εικόνες από την μανία της φύσης έρχονται στο φως από το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, καθώς ένα ποτάμι λάσπης με μεγάλη ταχύτητα διέσχισε όλο το χωριό.

Στην Ιθάκη οι κάτοικοι της Ιθάκης παραμένουν για τρίτο 24ώρο χωρίς ρεύμα. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν και στις Φρίκες Ιθάκης.  Ολόκληρες περιουσίες καταστράφηκαν, βυθίστηκαν 20 σκάφη, ξεριζώθηκαν βράχοι, στέγες, ενώ το νησί κόπηκε στη μέση, καθώς ο δρόμος που ενώνει τη βόρεια με τη νότια πλευρά του νησιού καταστράφηκε. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, δεν υπήρξαν ωστόσο θύματα.

Στην Κρήτη πολλά προβλήματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός και στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο Κρήτης πλημμύρισαν οι δρόμοι και τα καταστήματα στην πόλη. Εξαιτίας του καιρού τρια αεροπλάνα δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, ενώ συνολικά 7 πτήσεις ακυρώθηκαν.