Έφοδος ενόπλου σε σχολείο του Τέξας -  Δέκα νεκροί, ελληνοαμερικανός ο δράστης

Έφοδος ενόπλου σε σχολείο του Τέξας - Δέκα νεκροί, ελληνοαμερικανός ο δράστης

Νέο περιστατικό με έφοδο ενόπλου σε σχολείο συγκλονίζει τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, ο δράστης είναι ο ελληνομερικανός Δημήτριος Παγουρτζής ο οποίος εισέβαλε στο Λύκειο Santa Fe High σκοτώνοντας 10 ανθρώπους προτού συλληφθεί.

Συγκεκριμένα, τόσο το CBS όσο και η NY Post αναφέρουν ότι ο φερόμενος ως δράστης ονομάζεται Δημήτρης Παγκουρτζής και έχει συλληφθεί, ενώ έχει γίνει η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου. Σύμφωνα με τα ίδια Μέσα ενημέρωσης ο 17χρονος πριν την εισβολή στο σχολείο πόσταρε στο Facebook και μετά από λίγο «κατέβασε», μπλουζάκι που γράφει «Born to Kill». Ο δράστης του μακελειού στο Λύκειο Σάντα Φε του Τέξας άφησε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε ένα σπίτι και σε ένα όχημα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας.

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επιβεβαίωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται στους δέκα ενώ άλλοι τόσοι είναι και οι τραυματίες. Ο δράστης χρησιμοποιήσε τα όπλα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας του, μια κοντόκανη καραμπίνα και ένα ρεβόλβερ πρόσθεσε, ενώ είχε κατασκευάσει και διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπως βόμβες μολότοφ.

Ο Άμποτ τόνισε επίσης ότι ο δράστης σκόπευε αρχικά να βάλει τέλος στη ζωή του, όμως τελικά παραδόθηκε στην αστυνομία. «Όχι μόνο ήθελε να διαπράξει την επίθεση αλλά ήθελε και να αυτοκτονήσει αμέσως μετά. Δεν είχε το θάρρος να αυτοκτονήσει», είπε ο κυβερνήτης, επικαλούμενος την έρευνα της αστυνομίας στα ημερολόγια που άφησε ο 17χρονος.

Άλλα δύο πρόσωπα έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται, πρόσθεσε. Δεν ανέφερε το όνομα του δράστη, ούτε των δύο άλλων ανθρώπων που έχουν συλληφθεί.

Στο σχολείο βρέθηκαν πολλοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Αστυνομικοί ερευνούν δύο σπίτια και ένα όχημα που συνδέεται με τον δράστη, όπου βρήκαν επίσης πολλά εκρηκτικά. «Ο ένας από τους λόγους για τους οποίους ανησυχούμε είναι το γεγονός ότι εντοπίσαμε πολλούς διαφορετικούς τύπους εκρηκτικών», εξήγησε ο κυβερνήτης.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο δράστης πήρε τα δύο όπλα από τον πατέρα του (...) ο πατέρας του τα κατείχε νόμιμα. Δεν γνωρίζω αν ο πατέρας ήταν ενήμερος ότι ο γιος του είχε πάρει τα όπλα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «φρικτή επίθεση». Λίγο νωρίτερα είχε γράψει στο Twitter ότι «ενδεχομένως να αναμένουμε άσχημα νέα».

«Σήμερα το πρωί ένα περιστατικό έλαβε χώρα σε ένα Λύκειο με την εμπλοκή ενός ενόπλου. Η περιοχή έχει αποκλειστεί», ανακοίνωσε η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Santa Fe Independent.

Το NBC και το Associated Press μεταδίδουν πως εκτός από τα θύματα υπάρχουν επίσης τουλάχιστον τρία άτομα που νοσηλεύονται σε τοπικά νοσοκομεία. Κατά την επιχείρηση τραυματίστηκε κι ένας αστυνομικός, με τον σερίφη να σημειώνει πως δεν γνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Από τη μεριά του ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, ανεφέρει ότι έξι άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

«Ένα πρόσωπο εισέβαλε με ένα τουφέκι και άρχισε να πυροβολεί και ένα κορίτσι τραυματίστηκε στο πόδι» δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο KTRK. Η ίδια διευκρίνισε ότι τα παιδιά έτρεξαν να σωθούν.

Σε βίντεο που προβλήθηκε σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται αστυνομικοί να συνοδεύουν μαθητές εκτός του κτιρίου και κατόπιν να τους υποβάλλουν σε σωματικό έλεγχο αναζητώντας τυχόν όπλα. 

Μαθήτρια είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι στις 07.45 ήχησε ο συναγερμός για φωτιά και οι μαθητές βγήκαν από τις τάξεις. Ορισμένα παιδιά νόμιζαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς.

Σημειώνεται, ότι σε ανάρτηση του το Reuters News στο Twitter επιβεβαίωσε τους τραυματισμούς από το περιστατικό, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμα «ενεργή», ωστόσο βρίσκεται υπό έλεγχο.

Φωτογραφία AP