Ε. Λέκκας, Ν. Χανιάς στο Liberal: Γιατί δεν σβήνουν αυτές οι πυρκαγιές – Οι εκκενώσεις απέτρεψαν νέο Μάτι

Ε. Λέκκας, Ν. Χανιάς στο Liberal: Γιατί δεν σβήνουν αυτές οι πυρκαγιές – Οι εκκενώσεις απέτρεψαν νέο Μάτι

Η συσσωρευμένη καύσιμη ύλη στα δάση, η κλιματική κρίση με τις υψηλές θερμοκρασίες, η μη σωστή διαχείριση των δασών και η έλλειψη πρόληψης δυσκολεύουν την κατάσβεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν φέτος. Την ίδια στιγμή οι εκκενώσεις λειτούργησαν, ενώ γίνονται προσομοιώσεις και ελέγχονται διάφορα μοντέλα προκειμένου να βελτιωθούν.

Όπως δηλώνει ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα «ο κυριότερος λόγος που δεν σβήνουν εύκολα είναι ότι έχει συσσωρευθεί πολύ καύσιμη ύλση. Τα δάση έχουν δεκαετίες να καθαριστούν, δεν έχει γίνει σωστή διαχείρισή τους. Ούτε αραίωση έχει γίνει, ούτε υλοτόμηση. Τα θερμικά φορτία που έχουν συσσωρευθεί είναι μεγάλα και έτσι το νερό δεν φτάνει στα κατώτερα στρώματα».

Από τη μεριά του ο Νίκος Χανιάς, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, τονίζει πως «η περιβαλλοντική κρίση οδηγεί στη δυσκολία κατάσβεσης των πυρκαγιών, καθώς υπάρχουν δυσμενείς συνθήκες που ευνοούν τις φωτιές να γίνουν μεγάλες και απειλητικές».

Αναφερόμενος στις άλλες συνθήκες που οδηγούν στη δυσκολία κατάσβεσης των πυρκαγιών, τονίζει πως «δεν υπάρχει πρόληψη. Καθώς οι δασικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν με τον σωστό τρόπο και διαθέτουν περιορισμένους πόρους», ενώ σημειώνει πως «πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός πως η κατασταλτική λειτουργία δεν είναι η αναμενόμενη. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν έχουμε πάρει τα μαθήματά μας από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια. Και για αυτό υπάρχουν ευθύνες πολιτικές, που εντοπίζονται στον μακροβιότερο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Χρυσοχοϊδη, που θα έπρεπε τόσα χρόνια να καλύψει αυτό το έλλειμμα».

Σε ό,τι αφορά στις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν, ο Ευθύμης Λέκκας τονίζει πως «χάρη αυτών δεν ζήσαμε σκηνές του παρελθόντος», ενώ σημειώνει πως «χρειάζονται βελτιωτικές κινήσεις για αυτό κάνουμε προσομειώσεις και εξετάζουμε διάφορα μοντέλα. Προς αυτή την κατεύθυνση αναλύουμε τη συμπεριφορά των πολιτών, στέλνοντάς τους ερωτηματολόγια».

Τέλος, ο Νίκος Χανιάς καταλήγει λέγοντας πως οι εκκενώσεις λειτούργησαν, «για αυτό δεν ζήσαμε νέο Μάτι, όπου ο κρατικός μηχανισμός απουσίαζε εντελώς. Οι εκκενώσεις θέλουν οργάνωση, δεν είναι κάτι εύκολο».

* Ο Ευθύμης Λέκκας είναι καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και ο Νίκος Χανιάς Αντιστράτηγος είναι ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος