Δύο εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου Euroferry Olympia - 10 αγνοούμενοι

Δύο εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου Euroferry Olympia - 10 αγνοούμενοι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης δύο ατόμων που εγκλωβίστηκαν στο γκαράζ του φλεγόμενου επιβατηγού οχηματαγωγού Euroferry Olympia, υπό σημαία Ιταλίας, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα, ενώ έπλεε σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα - Μπρίντιζι. Δεν έχουν εντοπιστεί 10 άτομα που βρίσκονται στη λίστα των 239 επιβατών, ενώ η πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα.

Στη θαλάσσια περιοχή, όπου βρίσκεται το φλεγόμενο πλοίο, επιχειρούν τρία ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό των δύο ατόμων από τη γέφυρα του πλοίου.

Επέβαιναν 239 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα

 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 290 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα. Από αυτούς 22 είναι Έλληνες, 15 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα.

Στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την ταυτοποίηση και την καταμέτρηση των επιβατών.

Σημειώνεται πως τρεις επιβάτες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού, χωρίς σοβαρά προβλήματα, εκ των οποίων ο ένας είχε φτάσει νωρίτερα στην Κέρκυρα, με σκάφος του λιμενικού σώματος και φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά, κατά τη μεταφορά του από το φλεγόμενο πλοίο στις λέμβους.

Εικόνα από μεταφορά επιβάτη στην Κέρκυρα

Στο σημείο έσπευσαν μεγάλη δύναμη του λιμενικού και της πυροσβεστικής, καθώς και επιβατικά πλοία για τη μεταφορά των διασωθέντων. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο σημείο βρέθηκαν:

  • Τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος 
  • Ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού
  • Ένα σκάφος της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας
  • Δύο παραπλέοντα πλοία
  • Δυο ιδιωτικά σκάφη
  • Ένα ελικόπτερο του Λιμενικού
  • Δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας
  • Ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Η φρεγάτα «Ύδρα», δύο ρυμουλκά σκάφη, ένα πυροσβεστικό σκάφος και ένα αντιρρυπαντικό.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημερώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) για την εξέλιξη της επιχείρησης και το ΕΘΚΕΠΙΧ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για την άμεση παροχή επιπλέον συνδρομής στην επιχείρηση, εφόσον απαιτηθεί.

Όπως ανέφερε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου «οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς, καθώς υπήρξε σχέδιο διάσωσης μέσα στο πλοίο που εφαρμόστηκε επιτυχώς. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν άμεσα σε ναυαγοσωστικές λέμβους του πλοίου».

Άγνωστα τα αίτια της φωτιάς


 

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που τύλιξαν στις φλόγες το οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia που πλέει υπό σημαία Ιταλίας. 

Στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών, καθώς τους αναμένει κλιμάκιο ιατρών, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για έλεγχο κορονοϊού και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων προκειμένου να φροντίσει για τις πρώτες ανάγκες και τη φιλοξενία τους στην Κέρκυρα.

Grimaldi: Δεν υπάρχουν προβλήματα διαρροής καυσίμων

 

Παράλληλα, η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi Lines, έκανε γνωστό ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα που να αφορούν διαρροή καυσίμων στη θάλασσα από το πλοίο της, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά στα ανοικτά της Κέρκυρας, και ότι δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η συνολική σταθερότητα του σκάφους.