Διπλωματική κρίση Σαουδικής Αραβίας-Καναδά μετά από συλλήψεις ακτιβιστών

Διπλωματική κρίση Σαουδικής Αραβίας-Καναδά μετά από συλλήψεις ακτιβιστών

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή του Καναδά στο Ριάντ, Ντένις Χόρακ και να ανακαλέσει τον δικό της πρεσβευτή στην Οτάβα.

Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι θα «παγώνουν προσωρινά όλες τις νέες επιχειρηματικές και επενδυτικές συναλλαγές με τον Καναδά, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμά να αναλάβουν περαιτέρω δράση».

Η διπλωματική κρίση ξέσπασε καθώς η χώρα της Μέσης Ανατολής αντέδρασε έντονα στην έκκληση καναδικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω της Υπουργού Κρίστια Φρίλαντ να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα ακτιβιστές και ακτιβίστριες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία.

Συγκεκριμένα, η Σαμάρ Μπαντάουι, μια ακτιβίστρια υπέρ της ισότητας των δύο φύλων, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τη συναγωνίστριά της Νασίμα αλ Σάνταχ.

Η Σαμάρ Μπαντάουι είχε λάβει το 2012 το Διεθνές Βραβείο Γυναικείου Θάρρους, το οποίο απονέμει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εκστρατεία που έκανε για την απελευθέρωση του αδελφού της, του Ράιφ αλ Μπαντάουι, αντιφρονούντα μπλόγκερ, και του Ουάλιντ Αμπού αλ Χάιρ, του πρώην συζύγου της.

Η γυναίκα του Ράιφ αλ Μπαντάουι, η Ενσάφ Χαϊντάρ, ζει στον Καναδά και πρόσφατα πήρε την καναδική υπηκοότητα.

Η καναδική πρεσβεία είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι την «ανησυχεί έντονα» το νέο κύμα συλλήψεων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο.

Το ύψος των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες ξεπέρασε το 2017 τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σημαντικό μέρος του οποίου προέρχεται από μια αμφιλεγόμενη συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση μαχητικών οχημάτων εξοπλισμένων με πολυβόλα και κανόνια για τους Σαουδάραβες τα οποία εικάζεται ότι χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της Υεμένης. Η Σαουδική Αραβία είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές του Καναδά στην περιοχή του Κόλπου και περισσότεροι από 15.000 Σαουδάραβες σπουδαστές φοιτούν σε καναδικά σχολεία και πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι στην Σαουδική Αραβία τα νήματα κινεί ο πρίγκηπας-διάδοχος Μόχαμεντ Μπιν Σαλμάν, γιος του Βασιλιά Σαλμάν. Υπό την καθοδήγηση του πρίγκηπα, η χώρα αντιδρά επιθετικά απέναντι σε χώρες που θεωρεί ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές της υποθέσεις. Toν περασμένο Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία είχε περιορίσει τις εμπορικές τις συναλλαγές με συγκεκριμένες γερμανικές εταιρείες λόγω δυσαρέσκειας απέναντι σε σχόλια του τότε Υπουργού των Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα.