Διπλή πρόκληση Γιλντιρίμ - Τσαβούσογλου: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από μικρονησίδα

Διπλή πρόκληση Γιλντιρίμ - Τσαβούσογλου: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από μικρονησίδα

Με νέα προκλητική δήλωση ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επαναφέρει την ένταση στο Αιγαίο καθώς υποστηρίζει ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από τουρκική, όπως τη χαρακτήρισε, μικρονησίδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν τουρκικά ΜΜΕ σε σημερινή του ομιλία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές της προκαλούν ένταση στο Αιγαίο.

Όπως χαρακτηριστά δήλωσε η τουρκική ακτοφυλακή παρακολουθεί στις συγκεκριμένες ενέργειες και στο πλαίσιο αυτό κατέβασε ελληνική σημαία που είχε υψωθεί στη μικρονησίδα μικρός Ανθρωποφάς, την οποία μάλιστα ανέφερε με το όνομα που δίνει η Τουρκία στα νησιά την κυριότητα των οποίων αμφισβητεί.

«Βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρτντάκ (σ.σ Ίμια) στο νησί Ντιντίμ (σ.σ. Ανθρωποφάγοι), έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί».

Στο περιστατικό ανεφέρθει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, που όμως ισχυρίσθηκε ότι ήταν  Τούρκοι κομάντος αυτοί που κατέβασαν τη σημαία από τη μικρονησίδα "Μικρός Ανθρωποφάς".

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η συνθήκη της Λωζάνης έχει ασάφειες από τις οποίες προκύπτουν τα προβλήματα με την κυριότητα των βραχονησίδων στο Αιγαίο.

 

Αν και αρχικά η ελληνική πλευρά δήλωνε άγνοια εν τούτοις αποκαλύπτεται ότι τρείς ημέρες πριν η ιστοσελίδα samos24.gr δημοσίευσε φωτογραφίες με τρεις νεαρούς από τους Φούρνους Κορσεών στις οποίες εμφανίζονται να υψώνουν την ελληνική σημαία στη μικρονησίδα "Μικρός Ανθρωποφάς". Και μάλιστα με διθυραμβικά σχόλια παρά το γεγονός ότι φέρονται να είχαν υψώσει το εθνικό σύμβολο σε νησίδα στην οποία δεν υπάρχει φρουρά.

Το ζήτημα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να λάβει διαστάσεις αφού η διοίκηση Ασφαλείας Ακτών της Τουρκίας φέρεται διατεθειμένη να  εκδώσει ανακοίνωση και να αναρτήσει και σχετικό video από την απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας. 

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες ενώ αναμένεται και αντίδραση τόσο στα όσα είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός όσο και στο ενδεχόμενο έκδοσης ανακοίνωση από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Η πρώτη ανεπίσημη ενημέρωση κύκλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αμφισβητεί το γεγονός καθώς και το ενδεχόμενο να είχε αναρτηθεί η ελληνική σημαία στη μικρονησίδα από τους τρεις νεαρούς. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι από τις φωτογραφίες δεν προκύπτει αν και κατά πόσο πρόκειται για τη συγκεκριμένη μικρονησίδα ή σημείο άλλου νησιού του Αιγαίου.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο δεν εξαρτάται από δηλώσεις αλλά κατοχυρώνεται από τις διεθνείς συνθήκες, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση στην φάση αυτή τηρεί χαμηλούς τόνους αναμένοντας περαιτέρω πληροφόρηση για το περιστατικό.

Προσέθεσε μάλιστα ότι από την ενημέρωση που είχε  από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν επιβεβαιώνεται παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.

Διαβάστε ακόμα:

- Κυματίζει κανονικά η σημαία στη μικρονησίδα δηλώνει ο δήμαρχος Φούρνων

- «Ανεβάσαμε τη σημαία στη βραχονησίδα για τον ήρωα Μπαλταδώρο»