Δημοσκόπηση Marc: Ανησυχία για παγκόσμιο πόλεμο και ακρίβεια - Στο 11,3 η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Marc: Ανησυχία για παγκόσμιο πόλεμο και ακρίβεια - Στο 11,3 η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Στις 11,3 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει τη διαφορά μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και η οποία αναδεικνύει και την ανησυχία των πολιτών για το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου πολέμου. Και αυτή η δημοσκόπηση δείχνει την ανησυχία που υπάρχει για την ακρίβεια όπως και το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες στην πλειοψηφία τους την αποδίδουν στη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο. Υπέρ της Ουκρανίας τάσσεται επίσης η πλειοψηφία των πολιτών όπως και υπέρ των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc έρχεται να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που αναδεικνύονται από το σύνολό των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και το γεγονός πως σε περιόδους μεγάλων κρίσεων όπως αυτή με τον πόλεμο στην Ουκρανία οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από κυβέρνηση. Η άνοδος του κυβερνώντος κόμματος κατά μια μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας αναδεικνύει αυτό το γεγονός.

Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που 7 στους 10 πολίτες εμφανίζονται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου πολέμου εξ αιτίας της στάσης του καθεστώτος Πούτιν και της εισβολής στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία αλλά και αγανάκτηση για τις εξελίξεις, ειδικά ως προς την προσπάθεια κατάληψης μιας ολόκληρης χώρας.

Σύμφωνα και με αυτή τη δημοσκόπηση η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ταυτίσει την ακρίβεια και τις αυξήσεις με την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της πέφτει στο κενό αφού σε ποσοστό της τάξεως του 45,6 αποδίδουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάτι που εξηγεί και τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του οποίου έχει σηκώσει εκ νέου τους τόνους προκειμένου να εκμεταλλευτεί μια κρίση όπως έπραξε, χωρίς επιτυχία, με την κρίση στη δημόσια υγείας λόγω της πανδημίας.

Όμως και το συνεχές αίτημα περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να σώσει τη χώρα δεν βρίσκει ανταπόκριση αφού το 54,7% των ερωτηθέντων προτιμά να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας, προς την άνοιξη του 2023 (σημειώνεται πως οι προηγούμενες εκλογές έλαβαν χώρα Ιούλιο). Και σε αυτό πρέπει να προστεθεί πως το 25,1% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ.

Και το αφήγημα Τσίπρα περί προοδευτική κυβέρνησης δεν βρίσκει ανταπόκριση. Εκτός του ότι μόλις το 12,1 % επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει θέμα προοδευτικής κυβέρνησης με το ΚΙΝΑΛ γίνεται αποδεκτή από ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 15%. Άλλωστε η πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά πως αν ήταν σήμερα κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Η δημοσκόπηση αναδεικνύει και τις θέσεις των πολιτών αναφορικά με το θέμα του πολέμου της Ουκρανίας με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της χώρας που δέχεται την εισβολή καθώς και υπέρ των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσκόπηση στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί.