Διχάζει η υποψηφιότητα Weidmann για τη διαδοχή του Draghi

Διχάζει η υποψηφιότητα Weidmann για τη διαδοχή του Draghi

Οι γερμανοί Φιλελεύθεροι (Ελεύθεροι Δημοκράτες - FDP), το κόμμα που αναμένεται να είναι εταίρος στην επόμενη κυβέρνηση της Angela Merkel, δεν θα επιμείνουν να διαδεχθεί ένας Γερμανός τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, όταν λήξει η θητεία του το 2019. Αυτό διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο Alexander Lambsdorf, κορυφαίο στέλεχος του FDP.

Ερωτηθείς αν το κόμμα του θα ασκήσει πίεση ο διάδοχος του Draghi να είναι Γερμανός, ο Lambsdorf είπε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από τη συνολική κατάσταση, θα εξαρτηθεί από τους υποψήφιους». «Κατά τη δική μου άποψη, η εθνικότητα του προέδρου της ΕΚΤ είναι λιγότερο σημαντική από την πολιτική που εφαρμόζει», πρόσθεσε ο Lambsdorf, που προαλείφεται για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικά στελέχη στη Γερμανία έχουν απαιτήσει επανειλημμένως η ΕΚΤ να αλλάξει την πολιτική της και ιδίως να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παρ'' όλα αυτά, μέχρι τώρα η συντηρητική καγκελάριος σιωπά ως προς το ποιον θα ήθελε να δει να διαδέχεται τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη. 

Όσο για το FDP, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επέκρινε δριμύτατα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, θεωρείται από πολλούς δυνάμει διάδοχος του Draghi. Ωστόσο, επισήμως η κυβέρνηση και ιδίως ο εκπρόσωπος της Merkel, ο Steffen Seibert, προς το παρόν επαναλαμβάνουν ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθεί αυτό το θέμα.

Ο ίδιος ο Weidmann δήλωσε σε ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο τον περασμένο μήνα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένα βέτο όσον αφορά την εθνικότητα του επόμενου προέδρου της ΕΚΤ. Το σχόλιο αυτό ακολούθησε μια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Enrico Letta, ο οποίος είχε υποστηρίξει πρόσφατα πως θα ήταν καταστροφικό ο Weidmann να διαδεχθεί τον Draghi.

Ο Draghi βρίσκεται στο πηδάλιο της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο του 2011 και η θητεία του λήγει περί τα τέλη του Οκτωβρίου του 2019. Ο Weidmann, 49 ετών, είναι πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας από τον Μάιο του 2011. Η θητεία του λήγει τον Απρίλιο του 2019.

Από την πλευρά του, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έγραψε στα μέσα του Σεπτεμβρίου ότι η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα πρόβαλαν καμιά αντίρρηση ένας Γερμανός να αναλάβει την ηγεσία της ΕΚΤ, εξαιρουμένου όμως του Weidmann, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που προώθησε ο Draghi.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Wikimedia Commons