Διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Ένα πλέγμα διευκολύνσεων, το οποίο ωστόσο θα ξεδιπλωθεί σταδιακά, βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από την κατάργηση των self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους, που ήδη έχει δρομολογηθεί για τις 28 Ιουνίου, σε πρώτη φάση θα επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα και αθλητικούς χώρους ενώ από το φθινόπωρο θα επιτρέπεται η πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων χωρίς περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι από Δευτέρα 28 Ιουνίου θα ισχύει εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν σε σταδιακή εφαρμογή διευκολύνσεων, προκειμένου να μη δοθεί το μήνυμα του εφησυχασμού, ιδίως τη συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα προκαλεί ανησυχία. 

Από τις Βρυξέλλες σήμερα, ο Κυριάκος Μητοτσοτάκης πρωθυπουργός προανήγγειλε διευκολύνσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί, οι οποίες θα ανακοινωθούν από εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Αλλά και στις 14 Ιουνίου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε αναφέρει θα ανοίξει η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων με βάση το «γαλλικό μοντέλο» τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα.

«Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει και εδώ. 

Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει», είχε δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Διαβάστε Περισσότερα