Διεθνής Αμνηστία: Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι Ρώσοι  διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνής Αμνηστία: Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι Ρώσοι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι τα ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εκτελέσεων αμάχων, όταν κατέλαβαν περιοχή έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Οι άμαχοι υπέστησαν επίσης καταχρήσεις όπως «αλόγιστους πυροβολισμούς και βασανιστήρια» στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης τους επίθεσης στο Κίεβο στα πρώτα στάδια της εισβολής, ανέφερε η οργάνωση στην έκθεση της, σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος ενός μοτίβου όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο μιας πόλης ή ενός χωριού», είπε η Ντονατέλα Ροβέρα, ανώτερη σύμβουλος αντιμετώπισης κρίσεων της Αμνηστίας, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι διερευνούν περισσότερα από 9.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου από ρωσικά στρατεύματα, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει επίσης φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Η έκθεση της Αμνηστίας είναι η τελευταία που τεκμηριώνει υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις όταν κατέλαβαν μια περιοχή βορειοδυτικά του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μπούκα, όπου οι ουκρανικές αρχές λένε ότι περισσότεροι από 400 άμαχοι σκοτώθηκαν. Η Μόσχα απέσυρε τα στρατεύματά της στις αρχές Απριλίου.

Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν διαπράξει «πλήθος προφανώς εγκλημάτων πολέμου» στην Μπούκα, συμπεριλαμβανομένων «πολυάριθμων παράνομων δολοφονιών».