Διεθνής Αμνηστία: Να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ για τους νέους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά

Διεθνής Αμνηστία: Να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ για τους νέους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά

Για τη σημασία της εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ που επιτρέπει σε όσους πρόσφυγες φτάνουν από τώρα και στο εξής  σε 6 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να κυκλοφορούν ελεύθερα και όχι να κλείνονται σε καταυλισμούς, μίλησε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε πως «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαιώνει αυτό το οποίο εξαρχής οι οργανώσεις και τα κινήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουμε: Η αναγκαστική παραμονή των αιτούντων άσυλο στα νησιά, συχνά σε άθλιες συνθήκες, είναι άδικη. Περιμένουμε οι ελληνικές αρχές να σεβαστούν αυτήν την απόφαση και να μεταφέρουν στην ηπειρωτική χώρα τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα νησιά».

Παράλληλα, ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας σημείωσε για τους πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται στα νησιά πως «όσοι και όσες έφτασαν πριν ληφθεί αυτή η απόφαση θα πρέπει επίσης να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να έχουν πρόσβαση σε επαρκείς συνθήκες υποδοχής. Στο μεταξύ, οι προσπάθειες να επεκταθούν και βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα πρέπει να συνεχιστούν έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως όλοι όσοι αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα και ασφαλή καταλύματα, όπου θα καλύπτονται οι ιδιαίτερες ανάγκες τους»

Ο κ. Σακελλαρίδης στάθηκε και στη «δυσανάλογη ευθύνη της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης που επωμίστηκαν οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές που θέλουν να "κρύψουν" τους πρόσφυγες είτε στην Ελλάδα είτε σε τρίτες χώρες είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», είπε και κατέληξε με το σχόλιο πως «η ευθύνη για τους πρόσφυγες ανήκει σε όλους και εμείς, ως Διεθνής Αμνηστία, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια ανθρώπινη, αλληλέγγυα και δίκαιη ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό».