Διακομματικό μπλόκο στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας που θέλει ο Τραμπ 

Διακομματικό μπλόκο στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας που θέλει ο Τραμπ 

Τέλος στις ελπίδες του Ντόναλντ Τραμπ για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας πριν τις εκλογές φαίνεται πως  βάζουν τόσο οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας.

Σε επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς η Νάνσι Πελόζι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σημειώνει ότι, η πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στερείται «στρατηγικού σχεδίου για την εξάλειψη του ιού» και έδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο υπερβολική διακριτική ευχέρεια για να αποφασίσει πώς θα διατεθούν τα χρήματα. «Σε αυτό το σημείο, εξακολουθούμε να έχουμε διαφωνία σχετικά με πολλές προτεραιότητες και οι Δημοκρατικοί περιμένουν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση σχετικά με διάφορες διατάξεις καθώς οι διαπραγματεύσεις για το συνολικό ποσό χρηματοδότησης συνεχίζονται», αναφέρεται στην επιστολή της Πελόζι.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβεν Μνούτσιν έκανε  πρόταση ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε τηλεφωνική συνομιλία 30 λεπτών που είχε με την Πελόζι κατόπιν εντολής του Τραμπ. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει τις τελευταίες μέρες αμφιλεγόμενα μηνύματα. 

Από το νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ όπου νοσηλευόταν λόγω του κορονοϊού ο Τραμπ παρακινούσε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικής να συμφωνήσουν στο νέο πακέτο γράφοντας στο Twitter «κάντε το» (αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα).

Την περασμένη Τρίτη, όμως ο Τραμπ, έδωσε εντολή στον Υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να διακόψει τις συζητήσεις με τους Δημοκρατικούς, υποστηρίζοντας ότι θα φροντίσει για "μετά τις εκλογές.

Την ίδια ώρα ο Μιτς Μακόνελ επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία δήλωνε ότι «είναι απίθανο να έχουμε νέο πακέτο στήριξης πριν τις εκλογές». 

Σημειώνεται ότι ο Γερουσιαστής είχε υποβάλει προ μηνός ξεχωριστή πρόταση στη Γερουσία, η οποία προέβλεπε κονδύλια ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την στήριξη της οικονομίας. Η πρόταση του όμως είχε απορριφθεί τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από συνάδελφους του Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η βασικότερη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η επέκταση του βοηθήματος ανεργίας, το οποίο έληξε στα τέλη Ιουλίου, αφήνοντας περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς τα 600 αναγκαία δολάρια ανά εβδομάδα. Το νομοσχέδιο Μακόνελ προέβλεπε 300 δολάρια την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να εμπεριέχει την αποστολή εκ νέου επιταγών ύψους 1,200 δολαρίων σε εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία πλήττονται βαριά από την πανδημία του κορονοϊού.