Διαδήλωση συνταξιούχων σε υπουργείο Εργασίας και ΣτΕ

Διαδήλωση συνταξιούχων σε υπουργείο Εργασίας και ΣτΕ

Έξω από το υπουργείο Εργασίας διαδήλωσαν σήμερα συνταξιούχοι, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την περικοπή των αποδοχών τους. Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την συνδιάσκεψη του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την συνταγματικότητα διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων.

«Ζητάμε την απόδοση δικαιοσύνης και την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν: «Όταν στις 6 Μαρτίου 2018, το μισθοδικείο (Ειδικό Δικαστήριο άρ. 88Σ.) με τις αποφάσεις 1-4/2018, εκτός των άλλων βγάζει ομόφωνα αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου για τους δικαστές, δεν μπορεί να βγει για εκατομμύρα συνταξιούχων άλλο αποτέλεσμα. Ζητάμε δίκαιη δίκη από το ΣτΕ».

 

Η πρωτοβουλία για την συγκέντρωση ανήκει στο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και μαζί τους συμμετέχουν συνταξιουχικές οργανώσεις από το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΟΑΣΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Ολυμπιακή κλπ).

Τα αιτήματα των συνταξιούχων είναι τα εξής:

- Να μη γίνει κανένας επανυπολογισμός και καμία μείωση με την «προσωπική διαφορά» στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

- Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

- Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ.

- Διεκδικούν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.

- Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και στην εισφορά αλληλεγγύης.

- Να μην περάσουν τα καταστροφικά νέα μέτρα της 4ης «αξιολόγησης».

- Να καταργηθεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς.

«Αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια και ελπίδα είναι αυτά που διεκδικούμε» έγραφε ένα από τα πανό που οι συγκεντρωμένοι είχαν αναρτήσει έξω από το ΣτΕ, στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ το «παρών» έδωσαν και χήρες ντυμένες στα μαύρα που ζητούν να μην καταργηθεί η σύνταξη χηρείας κάτω από 55 ετών.

Είναι η δεύτερη συνεχής ημέρα κινητοποιήσεων για τους συνταξιούχους. Χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.