Δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία θα επιδιώξει η Σκωτία

Δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία θα επιδιώξει η Σκωτία

Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images/Ideal Image

Τα σχέδια για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Nicola Sturgeon, την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου της Σκωτίας για ένα νέο δημοψήφισμα, το οποίο μπορεί να διενεργηθεί από το φθινόπωρο του 2018 έως και την άνοιξη του 2019 και εφόσον ξεκαθαριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, εκτίμησε πως μπορεί να κερδίσει αυτό το δημοψήφισμα, το οποίο ενδεχομένως να δώσει στη Σκωτία τη δυνατότητα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Αν η Σκωτία έχει πραγματική επιλογή -όταν οι όροι του Brexit γίνουν γνωστοί αλλά πριν είναι πολύ αργά για την πορεία μας- τότε αυτή η επιλογή πρέπει να δοθεί ανάμεσα στο φθινόπωρο του 2018 και την άνοιξη του 2019», είπε η N. Sturgeon.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας έχει επανειλημμένως ζητήσει να επιτραπεί στην Σκωτία να δημιουργήσει τη δική της συμφωνία με την ΕΕ, αλλά όπως τόνισε στη συνέντευξη οι προσπάθειές της έχουν βρει τοίχο στο Λονδίνο. 

Σύμφωνα με το Reuters, έως τώρα οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας έχει ελάχιστα μετακινηθεί από το περίπου 45% του 2014, και πως οι περισσότεροι Σκωτσέζοι δεν θέλουν να ψηφίσουν για ακόμη μια φορά.

Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014, οι πολίτες της χώρας είχαν επιλέξει σε ποσοστό 55% να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.