Δεσμεύτηκε στην Κάρυστο το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Pegas

Δεσμεύτηκε στην Κάρυστο το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Pegas

Στο αγκυροβόλιο της Καρύστου παραμένει δεσμευμένο από τις λιμενικές Αρχές το -υπό ρωσική σημαία- δεξαμενόπλοιο Pegas. Σχετική απόφαση εξέδωσε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στο πλαίσιο εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε πλοία ρωσικών συμφερόντων.

Στο πλοίο επιβαίνουν 19 ναυτικοί Ρώσοι υπήκοοι οι οποίοι παραμένουν στο πλοίο σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

 Το δεξαμενόπλοιο λόγω μηχανικής βλάβης συνοδευόταν από ρυμουλκό με προορισμό την Πελοπόννησο, όπου θα γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο, όμως στο Κάβο Ντόρο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αγκυροβόλησε στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δέσμευση αφορά το πλοίο και όχι το φορτίο του.

Την ίδια στιγμή όπως μεταδίδει το ναυτιλιακό μέσο fleetmon.com, δύο ρωσικά δεξαμενόπλοια, συμπεριλαμβανομένου του δεξαμενόπλοιου PEGAS σε έμφορτη κατάσταση, δεσμεύτηκαν στον κόλπο της Καρύστου, λόγω των κυρώσεων της ΕΕ κατά των ρωσικών πλοίων.

Η διαδρομή και τα αρχεία του πλοίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι μάλλον συγκεχυμένα. Το δεξαμενόπλοιο φέρεται να  εξαγοράστηκε από τη Ρωσία το 2020 και άλλαξε ήδη δύο φορές το όνομά του -  PERUN το 2020-2021, είναι PEGAS από τον Ιούνιο του 2021.

Φέρεται να απέπλευσε από την Τουρκία και συγκεκριμένα τη θάλασσα του Μαρμαρά, στις αρχές Απριλίου.

Την ίδια ώρα, το  VF TANKER 2 που αναχώρησε από τον Πειραιά στις 17 Απριλίου, με προορισμό το λιμάνι Καβκάζ στη Μαύρη Θάλασσα,  διέκοψε το ταξίδι του και έπλευσε στον κόλπο της Καρύστου για  άγνωστη αιτία. 

Πάντως, σύμφωνα με την εφαρμογή marinetraffic.com, το δεύτερο δεξαμενόπλοιο φαίνεται να βρίσκεται σε κίνηση και να απομακρύνεται από το λιμάνι της Καρύστου.