Δεν πρέπει να ληφθεί «ελαφρά» η ρωσική απειλή χρήσης πυρηνικών στην Ουκρανία
Διευθυντής CIA

Δεν πρέπει να ληφθεί «ελαφρά» η ρωσική απειλή χρήσης πυρηνικών στην Ουκρανία

Η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τακτικά ή χαμηλής απόδοσης πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία δεν πρέπει να ληφθεί «ελαφρά», δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, σημειώνοντας ωστόσο ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών δεν έχει δει πολλά πρακτικά στοιχεία που να ενισχύουν αυτή την ανησυχία, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, λόγω των αποτυχιών που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στρατιωτικά, κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», υπογράμμισε μιλώντας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το CNN διευκρίνισε «αν και έχουμε δει κάποια ρητορική στάση από την πλευρά του Κρεμλίνου σχετικά με τη μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα πυρηνικού συναγερμού, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πολλά πρακτικά στοιχεία για το είδος των αναπτύξεων ή στρατιωτικών διαθέσεων που θα ενίσχυαν αυτή την ανησυχία—αλλά το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά».

Τα τακτικά και πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης αναφέρονται σε εκείνα που έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο της μάχης, από τα οποία ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου 2.000 που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις.

Τα σχόλια του Μπερνς ήρθαν ως απάντηση σε ερώτηση του πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ Σαμ Νουν, κορυφαίου συνηγόρου του ελέγχου των όπλων, στο τέλος της πρώτης δημόσιας ομιλίας του αρχηγού της CIA από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της κορυφαίας υπηρεσίας κατασκοπείας των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με το CNN ο επικεφαλής της CIA προειδοποίησε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απομονωθεί ολοένα και περισσότερο και ότι «η όρεξη για ρίσκο έχει αυξηθεί καθώς η λαβή του στη Ρωσία έχει σφίξει». «Ο κύκλος των συμβούλων του έχει στενέψει και σε αυτόν τον μικρό κύκλο δεν ήταν ποτέ ενθαρρυντικό να αμφισβητήσει κανείς την κρίση του ή την πεισματική, σχεδόν μυστικιστική πεποίθησή του ότι το πεπρωμένο του είναι να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά.

CIA: Από το φθινόπωρο είχε «ανησυχητικές» πληροφορίες για πιθανή εισβολή της Ρωσίας

Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο να συλλέγουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για το σχέδιο μιας «νέας μεγάλης εισβολής» στην Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «ταλαντευόταν» εξαιτίας της φιλοδοξίας και της ανασφάλειας που ένιωθε, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Μιλώντας σήμερα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από την ανάληψη της ηγεσίας της CIA, πέρυσι, ο Μπερνς ανέφερε ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν «ζωτικής σημασίας» για την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της CIA δεν έκρυψε επίσης τον αποτροπιασμό του για τις δολοφονίας αμάχων στην Μπούκα, λέγοντας πως τα «εγκλήματα» που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική πόλη ήταν «φρικτά».