Δεν είμαστε ακόμη στο «κόκκινο» - Εκρηκτικές οι εστίες σε κλειστούς χώρους

Δεν είμαστε ακόμη στο «κόκκινο» - Εκρηκτικές οι εστίες σε κλειστούς χώρους

Η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, υπάρχει ως πρόβλεψη στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με στόχο να χρησιμοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πως μια περιοχή βρίσκεται «στο κόκκινο». Δεν είμαστε εκεί ακόμη.

Εξαιτίας του κορονοϊού όμως, δεν αναμένονται φέτος υψηλά επίπεδα λοιμώξεων από την εποχική γρίπη, καθώς "ο κορονοϊός δεν θα αφήσει φέτος της γρίπη να ανέβει, όπως επίσης δεν αφήνει χώρο και για τους άλλους κορονοϊούς".

Στα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν δυο μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιµωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Θαν. Τσακρής, αντίστοιχα, σε σχετική επιστημονική εκδήλωση του ΕΚΠΑ.

Ο κορονοϊός δεν αφήνει όμως χώρο και για οποιαδήποτε κοινωνική επαφή χωρίς προφυλάξεις, αφού μόνο το καλοκαίρι, καταγράφηκαν πάνω από 2200 κρούσματα από 127 συγκεκριμένες εστίες που αφορούσαν είτε εργασιακούς χώρους (30%), είτε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσια κλπ.

Κλειστές δομές υγείας

Ακόμη πιο επικίνδυνα, είναι τα πράγματα με τρεις μεγάλες συρροές - πλην της τελευταίας - σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπου καταγράφηκαν 75 περιστατικά με 36% θνητότητα, 42 περιστατικά με 12% θνητότητα και 25 περιστατικά με 20% θνητότητα, σε τροφίμους ηλικίας 84-86 ετών, οι οποίοι βρίσκονταν κυρίως σε κατάκλιση.

Τα συγκεκριμένα δεδομένα του ΕΟΔΥ, που παρουσίασε η προϊσταμένη της διεύθυνσης επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ Φλώρα Κοντοπίδου, δείχνουν τον μεγάλο κίνδυνο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον φετινό χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες θα πέσουν και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους θα γίνει εντονότερος.

Ασυμπτωματικοί

Μεγάλο ρόλο έχουν να παίξουν και οι ασυμπτωματικοί, οι οποίοι αφορούν περίπου το 30% των καταγεγραμμένων περιστατικών, καθώς το 70,2% των κρουσμάτων παρουσίασαν συμπτώματα, ανεξάρτητα από ηλικία.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική ανάλυση του ΕΟΔΥ, από τους 409 θανάτους που έχουν καταγραφεί, το 76% αφορούσε άτομα με συνοδά νοσήματα και μέσο όρο ηλικίας τα 78 έτη. Η διασωλήνωση αφορά περισσότερο τις ηλικίες από 50 ετών και άνω και η θνησιμότητα άτομα 75 ετών και πάνω.

Η κ. Κοντοπίδου σημείωσε πως δεν είναι όλα τα νοσοκομεία και εργαστήρια που ενημερώνουν το μητρώο ασθενών με COVID του ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις μέχρι την ενημέρωση από τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ.

Πάντως όπως διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, το 100% των θετικών κρουσμάτων καταγράφεται στο μητρώο ασθενών με COVID, καθώς η ενημέρωση του μητρώου γίνεται από τον ΕΟΔΥ σε ότι αφορά τα αρνητικά τεστ που διενεργήθηκαν.

Εμβολιασμοί

Σημειώνουμε ότι η κ. Παπαευαγγέλου, επεσήμανε την ανάγκη τήρησης του προγράμματος εμβολιασμού στα παιδιά, καθώς στη διάρκεια της καραντίνας σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 20% στους εμβολιασμούς. Δηλαδή ένα στα πέντε εμβόλια δεν έγιναν, αφήνοντας ακάλυπτα τα παιδιά από άλλες λοιμώδεις νόσους. Αντίστοιχα με την άνοδο του αντιεμβολιαστικού κινήματος, είχε παρατηρηθεί μείωση στους παιδικούς εμβολιασμούς στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να επανέλθει επιδημία ιλαράς από τις ΗΠΑ, για την οποία χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια μέχρι να αντιμετωπιστεί.

Διαγνωστικά τεστ

Στη σημασία του διαγνωστικού ελέγχου αναφέρθηκε ο κ. Τσακρής, επισημαίνοντας τις δυσκολίες εξαγωγής σαφούς διάγνωσης ανάλογα με τη λήψη σωστού δείγματος και τη σωστή διαχείριση του δείγματος για την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου. Αντίστοιχα αναφέρθηκε στη σημασία των γρήγορων τεστ αντιγόνου, προκειμένου να υπάρχει ταχύτητα στη λήψη απόφασης για τη διαχείριση των περιστατικών, ιδίως στα νησιά. Τα τεστ αυτά είναι ευαίσθητα στο θετικό αποτέλεσμα, όμως τα αρνητικά αποτελέσματα χρειάζονται επανεξέταση. Όσον αφορά τα τεστ αντισωμάτων, είναι απαραίτητα για την επιδημιολογική παρατήρηση της πορείας της πανδημίας, αλλά και για τον έλεγχο των υπό έρευνα εμβολίων, για τη διαπίστωση της ανοσίας που παρέχουν.

Κινητές μονάδες

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Σ. Σαπουνάς, γιατρός,  Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας του ΕΟΔΥ προανήγγειλε την πρόσληψη ακόμη 250-300 νοσηλευτών ως το τέλος του μήνα για την στελέχωση των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, που διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους. Οι έλεγχοι αυτοί φτάνουν περίπου στο ένα τέταρτο του συνόλου των τεστ που διενεργούνται για τη διάγνωση του ιού.

Για την πραγματοποίησή τους χρησιμοποιούνται γρήγορα τεστ αντιγόνων και στην ιχνηλάτηση επαφών, προκειμένου να διαπιστωθεί η επίπτωση συγκεκριμένων εστιών που διαπιστώνονται (κοινωνικές εκδηλώσεις, επαγγελματικοί χώροι, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων), στη μετάδοση της νόσου στην ευρύτερη κοινωνία της περιοχής.

Διαβάστε Περισσότερα