Δεν αναγνωρίζουν τη Συντακτική Συνέλευση του Maduro 12 γείτονες της Βενεζουέλας

Δεν αναγνωρίζουν τη Συντακτική Συνέλευση του Maduro 12 γείτονες της Βενεζουέλας

Οι γείτονες της Βενεζουέλας αποφάσισαν να μην αναγνωρίσουν τη νεότευκτη «Συντακτική Συνέλευση» της Βενεζουέλας, ενώ ορισμένες από αυτές κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο για «δικτατορία» που έχει επιβάλει στη χώρα ο Nicolas Maduro.

Συγκεκριμένα, 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής που συνεδρίασαν στη Λίμα του Περού -Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Παναμάς, Παραγουάη και Περού- έκαναν λόγο για «ρήξη της δημοκρατικής τάξης στη χώρα αυτή», ενώ οι οικοδεσπότες της συνόδου χαρακτήρισαν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «δικτατορία».

Οι 12 χώρες ανακοίνωσαν επίσης την απόφασή τους «να μην αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση» ούτε τις αποφάσεις που αυτή μπορεί να λάβει. Αντιθέτως, έπειτα από μια συνεδρίαση επτά ωρών στην πρωτεύουσα του Περού, οι 12 χώρες προσέφεραν την «πλήρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη» τους στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Καταδίκασαν επίσης «την απουσία ελεύθερων εκλογών, τη βία, την καταπίεση και τις πολιτικές διώξεις, την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων». «Αυτό που έχουμε στη Βενεζουέλα είναι μια δικτατορία», δήλωσε ο περουβιανός υπουργός Εξωτερικών, Ricardo Luna, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έχοντας δίπλα του τους ομολόγους του.

Αντιδρώντας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πρότεινε έναν «περιφερειακό διάλογο» με τις χώρες αυτές ώστε, όπως δήλωσε, «να αποκατασταθεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου». Ο Maduro έκανε τη δήλωση αυτή στο Καράκας στη διάρκεια μιας συνάντησης που πραγματοποίησε χθες με μερικούς συμμάχους του, μεταξύ των οποίων η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και ο Ισημερινός, όλες χώρες μέλη της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (Alba).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ