D. Tusk: Για τους ηγέτες της ΕΕ, η Ρωσία «πιθανότατα» ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του S. Skripal

D. Tusk: Για τους ηγέτες της ΕΕ, η Ρωσία «πιθανότατα» ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του S. Skripal

Οι ηγέτες της ΕΕ θεωρούν ομόφωνα, συντασσόμενοι στο ζήτημα αυτό με το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι η Ρωσία «πιθανότατα» βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Sergey Scripal την 4η Μαρτίου στο Salisbury της Αγγλίας, γνωστοποίησε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με την κυβέρνηση του ΗΒ και θεωρεί ότι η Ρωσία είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την επίθεση στο Salissbury και δεν υπάρχει καμία άλλη πιθανή πειστική εξήγηση», έγραψε ο Tusk στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

 

Με την τοποθέτηση του Tusk εξ ονόματός τους, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών-μελών, που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, συμπεραίνουν ότι η εμπλοκή της Ρωσίας είναι η «μόνη πειστική εξήγηση» για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Salisbury.

Η δήλωση αυτή των 28 είναι αισθητά πιο σκληρή από τη διατύπωση στο αρχικό προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, στο οποίο αναφερόταν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίρνει «πολύ σοβαρά την εκτίμηση της κυβέρνησης της Βρετανίας σύμφωνα με την οποία είναι πολύ πιθανό ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ευθύνεται» για την επίθεση.

Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν νωρίτερα επιφυλάξεις.

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Theressa May απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους της να επιδείξουν αλληλεγγύη και να της προσφέρουν ομόφωνη στήριξη, καταδικάζοντας την εμπλοκή που αποδίδει στη Μόσχα στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Scripal και της κόρης του με χημικό όπλο την 4η Μαρτίου.

Η Μέι ευχαρίστησε τους ηγέτες της ΕΕ για την «αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους» και πρόσθεσε ότι αναμένει να γίνουν «περαιτέρω συζητήσεις» για το θέμα.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Dalia Grybauskaite δήλωσε μάλιστα ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ εξετάζουν τη λήψη μέτρων εναντίον της Μόσχας και ότι θα ληφθούν αποφάσεις «στο εγγύς μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ