D. Trump: Στους υποστηρικτές της τρομοκρατίας η Β. Κορέα - Ιαπωνία και Ν. Κορέα επικροτούν

D. Trump: Στους υποστηρικτές της τρομοκρατίας η Β. Κορέα - Ιαπωνία και Ν. Κορέα επικροτούν

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe χαιρέτισε σήμερα την απόφαση που πήρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump να προστεθεί ξανά η Βόρεια Κορέα στον κατάλογο των χωρών που η Ουάσινγκτον κατηγορεί πως υποστηρίζουν την τρομοκρατία, κρίνοντας πως θα εντείνει την πίεση που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η απόφαση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, θα σημάνει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από την αμερικανική κυβέρνηση σε βάρος της Βόρειας Κορέας, η οποία συνεχίζει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων αψηφώντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Χαιρετίζω και υποστηρίζω (την απόφαση του Trump), καθώς αυξάνει την πίεση στη Βόρεια Κορέα», είπε ο Abe στους δημοσιογράφος, όπως μετέδωσε το Κιόντο.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας έκρινε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να ενταχθεί ξανά η Βόρεια Κορέα στον κατάλογο των χωρών που η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία θα συμβάλλει στην αποπυρηνικοποίηση με ειρηνικό τρόπο.

Η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν μεταβάλλει την κοινή στάση της Σεούλ και της Ουάσινγκτον, που προσπαθούν να πείσουν την Πιονγκγιάνγκ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, ανέφερε το ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας σε γραπτό μήνυμά του το οποίο εστάλη σε δημοσιογράφους.

Χτες, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που έχει επανειλημμένα ανταλλάξει προσωπικές προσβολές με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong-un, δήλωσε πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει αύριο επιπλέον κυρώσεις ενάντια στο απομονωμένο αυτό κράτος.

«Σήμερα, οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τη Βόρεια Κορέα ένα κράτος υποστηρικτή της τρομοκρατίας», τόνισε ο Trump στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν, θα έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Mark Turnbull στήριξε επίσης την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

«Ο Kim Jong-un είναι διευθύνει μια εγκληματική οργάνωση από τη Βόρεια Κορέα διακινώντας όπλα, ναρκωτικά, εμπλέκεται σε κυβερνοεγκλήματα και φυσικά απειλώντας τη σταθερότητα της περιοχής με τα πυρηνικά του όπλα», επεσήμανε ο Turnbull την Κυριακή από το Σίδνεϊ αναφερόμενος στον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η απόφαση του Trump θα έχει κυρίως συμβολική σημασία, καθώς ήδη επιβάλλονται στην Πιονγκγιάνγκ πολύ αυστηρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα ο σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη προέδρου Moon Jae-in σημείωσε ότι η απόφαση αυτή θα «είναι κυρίως συμβολική παρά ουσιαστική».

Οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν στον κατάλογο με τις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία τρεις ακόμη χώρες: το Ιράν, το Σουδάν και τη Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ