Δ. Σαρηγιάννης: Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει μέχρι τέλη Αυγούστου

Δ. Σαρηγιάννης: Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει μέχρι τέλη Αυγούστου

Τα επικαιροποιημένα μοντέλα για την πορεία της πανδημία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Αυγούστου, ανέφερε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. 

Κατά την εκτίμηση του καθηγητή, μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα ήταν απίθανο να δούμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 1000, ωστόσο εγείρεται το ζήτημα κατά πόσον, εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού, δεδομένου ότι η δυναμική της μετάλλαξης είναι ορμητική, ή θα καταφέρουμε να την τιθασεύσουμε νωρίτερα.

«Το παιχνίδι θα παιχτεί στους 2 μήνες του καλοκαιριού», τόνισε, και υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού σε αυτή τη φάση της μάχης μας με τον ιό.

Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί. Αν εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων μέχρι τέλος Ιουλίου, αυτό θα είναι ένα σημαντικό «όπλο στη φαρέτρα» μας κατά του ιού ωστόσο, οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στο 80-83% πληθυσμού των ενηλίκων μέχρι τέλος Αυγούστου, τόνισε. 

Αν δεν κάνουμε κάτι γι' αυτό, δεν θα αποφύγουμε τα χειρότερα, επισήμανε. 

Τα όσα είπε ο καθηγητής Σαρηγιάννης επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμο Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, ο οποίος έκανε λόγο για μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή στην οποία μπορούν και πρέπει να συμβούν παράλληλες δράσεις, με πρώτη και κύρια την εμβολιαστική εκστρατεία η οποία και θα πρέπει να επιταχυνθεί.