Βραζιλία: Νέα σύλληψη πρώην υπουργού της κυβέρνησης M. Temer για παρακώλυση δικαιοσύνης

Βραζιλία: Νέα σύλληψη πρώην υπουργού της κυβέρνησης M. Temer για παρακώλυση δικαιοσύνης

Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε χθες Δευτέρα τον πρώην υπουργό Geddel Vieira Lima, στενό συνεργάτη του προέδρου Michel Temer, ο οποίος κατηγορείται για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Ο Vieira Lima, 58 ετών, είχε παραιτηθεί τον Νοέμβριο από την κυβέρνηση καθώς είχε κατηγορηθεί για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος σε μια άλλη υπόθεση.

Προφυλακίστηκε χθες εξαιτίας των υποψιών ότι ενέχεται στο σκάνδαλο διασπάθισης κεφαλαίων της κρατικής τράπεζας Caixa Economica Federal.

Ο Vieira Lima φέρεται να κινήθηκε στα παρασκήνια για να αγοράσει τη σιωπή του πρώην προέδρου της Βουλής. Ο Eduardo Cunha βρίσκεται σήμερα στη φυλακή λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο διαφθοράς στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο πρώην υπουργός «είχε σκοπό να αποφευχθεί ο Eduardo Cunha να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη».

Οι κατηγορίες αυτές σε βάρος του Vieira Lima προέκυψαν εν μέρει από τις ομολογίες του μεγιστάνα του βοδινού κρέατος Joesley Batista, του ανθρώπου ο οποίος βρίσκεται πίσω από την ηχογράφηση μιας συνομιλίας που εξέθεσε τον πρόεδρο Temer και προκάλεσε νέο πολιτικό σεισμό στη Βραζιλία.

Στη μυστικά ηχογραφημένη συνομιλία αυτή, ο Michel Temer ακούγεται να δίνει την έγκρισή του για να εξαγοραστεί η σιωπή του Κούνια.

Την περασμένη εβδομάδα άρχισε επίσημα έρευνα σε βάρος του Temer για παθητική διαφθορά από τον γενικό εισαγγελέα, μια διαδικασία χωρίς προηγούμενο για έναν πρόεδρο εν ενεργεία.

Η τύχη του Temer βρίσκεται πλέον στα χέρια των μελών της Βουλής, όπου θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων προκειμένου ο πρόεδρος να παραπεμφθεί σε δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αντιμετωπίζει επίσης ενδεχόμενες έρευνες για παρακώλυση της δικαιοσύνης και σύσταση και συμμορία.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Epoca, ο Joesley Batista κατηγόρησε τον πρόεδρο Temer ότι «διοικεί την πιο επικίνδυνη εγκληματική οργάνωση της χώρας», μέλος της οποίας, κατά τον ίδιο, είναι ο Geddel Vieira Lima.

Ο πρόεδρος M. Temer θα συμμετάσχει τελικά στη G20

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, παρότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα σοβαρή πολιτική κρίση και κατηγορείται για διαφθορά, θα είναι παρών στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Γερμανία, ανακοίνωσε η βραζιλιάνικη προεδρία χθες Δευτέρα, αναιρώντας προηγούμενη ανακοίνωσή της κατά την οποία ο Temer δεν θα μετέβαινε στο Αμβούργο.

Η συμμετοχή «του προέδρου στη G20» της 7ης και 8ης Ιουλίου «επιβεβαιώθηκε», ανέφερε λακωνικά ένας εκπρόσωπος της προεδρίας. Ο Temer θα αναχωρήσει από τη χώρα την Πέμπτη για να είναι παρών την Παρασκευή στην έναρξη της συνόδου, διευκρίνισε.

Το Πλανάλτου είχε ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη ότι «ο πρόεδρος αποφάσισε να μην μεταβεί στη G20», χωρίς να δώσει καμιά άλλη διευκρίνιση, λίγες ώρες αφότου επιβεβαιώθηκε επίσημα η έρευνα σε βάρος του για διαφθορά.

Η τύχη του Temer βρίσκεται πλέον στα χέρια των μελών της Βουλής, όπου πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων προκειμένου ο πρόεδρος να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο Michel Temer όμως μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη πολλών στο βραζιλιάνικο κοινοβούλιο και η προσαγωγή του σε δίκη δεν μοιάζει πολύ πιθανή.

Ο πρόεδρος Temer είχε πάρει μέρος πέρυσι στη σύνοδο της G20 στην Κίνα, λίγες ημέρες αφότου καθαιρέθηκε από την προεδρία Αποτελέσματα αναζήτησης Dilma Rousseff, η οποία κρίθηκε ένοχη για παραποίηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος έχει κάνει ελάχιστα ταξίδια στο εξωτερικό, επισκέφθηκε τη Ρωσία και τη Νορβηγία. Αλλά οι επίσημες επισκέψεις αυτές αποδείχθηκαν άκαρπες. Καμιά συμφωνία δεν υπογράφτηκε στη Ρωσία, στην οποία ο Temer αναφέρθηκε με τον όρο «σοβιετική» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Η Νορβηγία ανακοίνωσε ενώ ο βραζιλιάνος πρόεδρος βρισκόταν στο Όσλο ότι πρόκειται να μειώσει τη χρηματοδότηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της καταστροφής των δασών στον Αμαζόνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ