Βουλή: Με 181 ψήφους υπέρ έναντι 119 «όχι» κυρώθηκε η Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ

Βουλή: Με 181 ψήφους υπέρ έναντι 119 «όχι» κυρώθηκε η Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, με 181 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά, «η κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Υπέρ της νέας αναβαθμισμένης ελληνοαμερικάνικης Συμφωνίας, τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ μαζί με τους 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές, Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Κωνσταντίνα Αδάμου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «η συγκεκριμένη συμφωνία παύει να είναι διμερές πρωτόκολλο και γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Ενός κρίσιμου κόμβου στο νέο ενεργειακό χάρτη».

Νωρίτερα, έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της «κύρωσης του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για ιδεοληπτική μικροκομματική τακτική. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς εγκαλεί και για όλα όσα έχουμε πετύχει αναβαθμίζοντας άρδην το αμυντικό κύρος της χώρας μας. Αλλά η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε δύο παράγοντες: Την αμηχανία και την ιδεοληψία. Σας τις χαρίζουμε και τις δύο, διότι εμείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προτιμούμε να ενισχύουμε ουσιαστικά την αμυντική ικανότητα της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Εσείς, δεν θα την ψηφίσετε γιατί είστε «όχι σε όλα» και όπου φυσάει ο άνεμος.

Λυπάμαι που το λέω». «Αξιοποιήστε αυτό το δώρο που δίνει η αναβαθμισμένη ελληνοαμερικάνικη αμυντική συνεργασία. Από τη Γαλλική Συμφωνία μέχρι σήμερα μεσολάβησε ένας πόλεμος, πολλά άλλαξαν, κανείς δε θα σας ψέξει για την αλλαγή στάσης. Σας καλώ, λοιπόν, για άλλη μία φορά, να βρεθείτε στη σωστή μεριά του συμφέροντος της χώρας και να υπερψηφίσετε», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.