Bloomberg: 15 ειδικοί συστήνουν άμεση χορήγηση της 3η δόσης, χωρίς αναμονή

Bloomberg: 15 ειδικοί συστήνουν άμεση χορήγηση της 3η δόσης, χωρίς αναμονή

Να πραγματοποιηθεί άμεσα η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, χωρίς καμία χρονική αναμονή συστήνουν 15 ειδικοί εμβολίων, γιατροί μεταδοτικών ασθενειών και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Αν και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το εξαιρετικά μεταλλαγμένο νέο στέλεχος εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το πόσο θα ανταπεξέλθουν τα υπάρχοντα εμβόλια Covid-19, οι ειδικοί επισημαίνουν μια σειρά από λόγους για την άμεση λήψη της πρόσθετης δόσης, παρόλο που υπάρχει έλλειψη επαρκών δεδομένων για την Όμικρον, τονίζοντας τα αυξανόμενα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη των ενισχυτικών δόσεων και των μηνών που πιθανότατα θα χρειαστούν τα εμβόλια για να αναπροσαρμοστούν στη νέα μετάλλαξη.

«Τα ενισχυτικά είναι ακόμη πιο επείγοντα», είπε ο Γκρέγκορι Πόλαντ, διευθυντής της Ομάδας Ερευνών Εμβολίων της Κλινικής Mayo, «όχι μόνο για την αύξηση της ανοσίας για την όσο το δυνατόν περισσότερο ατομική προστασία, αλλά και για την ανοσία σε επίπεδο πληθυσμού όσον αφορά την εξάπλωση του όμικρον και της περαιτέρω εμφάνισης νέων παραλλαγών».

Σύμφωνα με το Bloomberg οι κατασκευαστές εμβολίων αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έναντι της Όμικρον και αναπτύσσουν νέους, προσαρμοσμένους εμβολιασμούς. Στις ΗΠΑ, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα μόλις αυτή την εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είπαν ότι όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν ενισχυτικές δόσεις.

Οι περισσότεροι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα ευθυγραμμίστηκαν με τη σύσταση του CDC, λέγοντας ότι όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν αναμνηστική δόση.

Και ενώ οι επιπλέον δόσεις μπορεί να μην προστατεύουν πλήρως από το Όμικρον, «είναι η καλύτερη ευκαιρία μας, μαζί με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, να κρατήσουμε τους ανθρώπους έξω από το νοσοκομείο», δήλωσε ο Λόις Πριβόρ-Νταμ, διευθυντής εμβολίων ενηλίκων στο International Vaccine Access.

 «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αρκετά για το Όμικρον για να γνωρίζουμε πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια, αλλά κάποια προστασία είναι καλύτερη από την απουσία προστασίας», τόνισε.

Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ομόφωνα ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν νέες εκδόσεις των υπαρχόντων εμβολίων. «Οι ενισχυτικές δόσεις θα προστατεύσουν τους παραλήπτες από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα που είναι τώρα κυρίαρχη και θα μπορούσαν να βοηθήσουν με την παραλλαγή Όμικρον», συμπλήρωσαν.

«Τα ενισχυτικά εμβόλια θα αυξήσουν τα αντισώματα μας και τις αποκρίσεις των Τ κυττάρων για την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων». είπε ο Akiko Iwasaki, καθηγήτρια ανοσοβιολογίας στο Yale School of Medicine. «Ακόμα και αν τα αντισώματα αντιμετωπίζουν ασθενώς την παραλλαγή του Όμικρον (λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων), η ύπαρξη αρκετών τέτοιων αντισωμάτων θα μειώσει τη μόλυνση, τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση», είπε.

Και για τα άτομα που εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να εμβολιαστούν, είπαν οι ερωτηθέντες. «Αυτό είναι το πιο σημαντικό μέτρο και ακόμα πιο σημαντικό από τις αναμνηστικές δόσεις», δήλωσε ο Γουλμπορ Τσεν, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των CDC για τις πρακτικές ανοσοποίησης.

Οι περισσότεροι από τους εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε εάν οι άνθρωποι θα χρειαστούν ένα νέο εμβόλιο ειδικά για την «Όμικρον» με ορισμένους από αυτούς να εκτιμούν ότι δεν προβλέπεται να χρειαστεί ξεχωριστό εμβόλιο για τη νέα παραλλαγή, αν και όπως πρόσθεσαν πιθανότατα θα υπάρξουν μελέτες που θα εξετάζουν εάν μπορούν να αναμειχθούν και να συνδυαστούν τα υπάρχοντα εμβόλια.