Β. Κικίλιας: Ανησυχητική κατάσταση στη Δ. Αττική - 91% η πληρότητα ΜΕΘ σε Λεκανοπέδιο,  77% σε Θεσσαλονίκη

Β. Κικίλιας: Ανησυχητική κατάσταση στη Δ. Αττική - 91% η πληρότητα ΜΕΘ σε Λεκανοπέδιο, 77% σε Θεσσαλονίκη

Στο «κόκκινο» παραμένει η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας πανελλαδικά, καθώς φτάνει στο 85%, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει ποσοστό πληρότητας 91% και η Αττική 77% καταδεικνύοντας το βαθμό πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τη Δυτική Αττική διότι, όπως σημείωσε, μετά από 5 εβδομάδες lockdown καταγράφεται «μικρή αυξητική τάση στα κρούσματα».

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας ο αρμόδιος υπουργός Υγείας επεσήμανε χαρακτηριστικά πως η κατάσταση στη Δυτική Αττική τις τελευταίες 3 ημέρες είναι ανησυχητική αφού «μόλις μετά από πέντε εβδομάδες lockdown παρουσιάζεται σταθεροποίηση» με το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών στα νοσοκομεία να είναι περίπου ίσο.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως μεταφέρει και την ανησυχία του κ. Τσίοδρα,  ενημερώνοντας ότι η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων σε ηλικίες 75 και άνω αλλά και 65 έως 74 παρουσιάζει αύξηση τον τελευταίο μήνα κατά 5%, ενώ η πλειοψηφία των κρουσμάτων πλέον κατανέμεται σε ηλικίες 40 έως 64 ετών.

Όσον αφορά τις περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργών κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σημείωσε ότι έχουν οι νομοί Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και η Φλώρινα.

Στην συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας έστειλε σαφές μήνυμα για τα φετινά Χριστούγεννα, επισημαίνοντας πως το ερώτημα που προκύπτει «με αυτά τα ημερήσια κρούσματα και την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας», είναι το εάν θα θέσουμε ως προτεραιότητα «το μήνυμα των Χριστουγέννων για αλληλεγγύη ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψης μας για τα πράγματα».

 «Είναι το πιο εύκολο να υπάρξει μετάδοση εντός της οικίας μας. Είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα», τόνισε, ζητώντας «να πάμε λίγες μέρες παρακάτω ακόμα και στην ανταλλαγή των δώρων, να λειτουργήσουμε προσεκτικά και συντηρητικά».

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το σχέδιο εμβολιασμού. «Με εντολή του πρωθυπουργού, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον εμβολιασμό», σημείωσε στην συνέχεια, συμπληρώνοντας πως «λίαν συντόμως θα μπορέσουμε με ασφάλεια και οργάνωση να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας» και συμπλήρωσε ότι στην καμπάνια για τον εμβολιασμό θα λάβουν μέρος η εκκλησία, όλα τα κόμματα, ιατρικοί και φαρμακευτικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, αθλητικοί σύλλογοι, ΜΚΟ, κλπ.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας ανέφερε ότι ανάλογα με τις ανάγκες, καθορίζονται και οι έλεγχοι για κορονοϊό, ανέφερε από την πλευρά του. «Βελτιώνουμε συνεχώς τους ελέγχους μας», είπε και υπενθύμισε πως στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης εντάχθηκαν και τα rapid test. «Είμαστε η χώρα της ΕΕ που έχει τις ποιο αυστηρές προδιαγραφές σχετικά με αυτά τα τεστ».

Ο Παναγιώτης Πρεζεράκος τόνισε επίσης πως «πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή την υπεύθυνη συμπεριφορά. Το τρέχων έτος γιορτάσαμε διαφορετικά τις Απόκριες και το Πάσχα, έτσι θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα. Με μια διαφορά όμως: Τώρα φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ κι αυτό το φως είναι το εμβόλιο».

Διαβάστε Περισσότερα