Αύξηση των εμβολιασμών πάνω από 200%

Αύξηση των εμβολιασμών πάνω από 200%

Αύξηση πάνω από 200% έχουν παρουσιάσει οι εμβολιασμοί σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, τόσο για την πρώτη, όσο και για την τρίτη δόση, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.

«Το στοίχημα τώρα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι σε αυτό συνέβαλαν τα μέτρα, τα οποία ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων.

«Είναι πλέον κατανοητό ότι ο ιός της πανδημίας είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός», υπογράμμισε.

Όπως είπε την τρίτη δόση πρέπει να κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών και έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca. «Μετά το εξάμηνο θα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση, η οποία γίνεται είτε με μια κανονική δόση Pfizer είτε με μισή δόση του Μoderna», σχολίασε.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μπορούν στους 5,5 μήνες να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν το ραντεβού τους στο χρόνο που εκείνοι θέλουν. Επίσης, θα λαμβάνουν sms ανά διαστήματα.

Όσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa δηλαδή Pfizer και Μοderna, ενώ οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.