Αυξάνεται η πίεση στον Τραμπ - Κούσνερ, Μελάνια του ζητούν να παραδεχθεί την ήττα του

Αυξάνεται η πίεση στον Τραμπ - Κούσνερ, Μελάνια του ζητούν να παραδεχθεί την ήττα του

Η άρνηση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραδεχθεί την ήττα του, παρότι ο αντίπαλος του Τζο Μπάιντεν επικράτησε καθαρά τόσο σε επίπεδο εκλεκτόρων όσο και στην λαϊκή ψήφο, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων. 

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, μετά τον γαμπρό του Προέδρου που φέρεται να ζήτησε από τον Τραμπ να υποχωρήσει και να αποδεχθεί ότι ηττήθηκε στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πλέον και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ των ΗΠΑ τού ζητά το ίδιο. "Του είπε τη γνώμη της γι’ αυτό όπως άλλωστε κάνει πάντα", ανέφερε η πηγή στο δίκτυο. 

Ο Κούσνερ που δεν είναι μόνο γαμπρός του Τραμπ αλλά και σύμβουλός του και σύμφωνα με τον CNN του έχει συστήσει να αναγνωρίσει την ήττα του έναντι του υποψηφίου των Δημοκρατικών. Στο ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου δεν αναφέρεται πάντως ποια ήταν η αντίδραση του Τραμπ. 

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ δεν έχει μιλήσει δημοσίως από το πρωί της Παρασκευής, όταν και επανέλαβε τις καταγγελίες του για νοθεία των εκλογών, χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία. Το Σάββατο έφυγε από τον Λευκό Οίκο για να παίξει γκολφ, ενώ σε μία σειρά από tweets (ορισμένα από τα οποία χαρακτηρίστηκαν παραπλανητικά) αρνήθηκε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα. 

Την ίδια ώρα, ο Μιτ Ρομνεϊ ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος το 2012 με τους Ρεπουμπλικάνους και Γερουσιαστής της Γιούτα ο οποίος είναι "κόκκινο πανί" για τον Λευκό Οίκο, υποστήριξε σήμερα στο CNN ότι "ο Τραμπ δεν πρόκειται να τα παρατήσει έτσι εύκολα".

Ο Ρόμνεϊ ο οποίος χθες έγινε ένας από τους πρώτους Ρεπουμπλικάνους που συνεχάρη δημόσια τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του και έχει ασκήσει έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στον Τζακ Τάπερ, είπε μεταξύ άλλων "Δεν περιμένω να αλλάξει ο Ντόναλντ Τραμπ τώρα. Είναι αυτός που είναι. Έχει μια χαλαρή σχέση με την αλήθεια, αλλά θα προσπαθήσει μέχρι τέλους να μην την αποδεχθεί".

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν αφού έδωσε δημόσια τα συγχαρητήρια του στον Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να υπερασπιστεί κανένας τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος απόψε χωρίς να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία στη χώρα μας. Η Αμερική καταμετρά τις ψήφους, και πρέπει να σεβαστούμε τα αποτελέσματα, όπως κάναμε πάντα».

Με φόντο τα παραπάνω ο τελευταίος που προστέθηκε στη μακρά λίστα των ανθρώπων που συνεχάρησαν τον Μπάιντεν έγινε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο οποίος είναι επίσης ο τελευταίος εν ζωή Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Στην επιστολή του ο Μπους αφού συγχαίρει τον Μπάιντεν κάνει λόγο για «καθαρή νίκη πέραν κάθε αμφισβήτησης». 

Όπως και ο Ρομνεϊ, ο Μπους δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού, ο πρώην πρόεδρος είχε κάνει έκκληση για ενότητα, δήλωση που επανέλαβε με αφορμή τα επεισόδια που πλήττουν από άκρη σε άκρη τις ΗΠΑ. Την πρώτη φορά μάλιστα ο Τραμπ είχε απαντήσει μέσω Twitter στον Μπους λέγοντας «πού ήσουν όταν με δίκαζαν οι Δημοκρατικοί;». Στο παρελθόν ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διερωτηθεί γιατί η Νάνσι Πελοζι δεν είχε παραπέμψει παλαιότερα τον Μπους για τον πόλεμο του Ιράκ. 

Ο Τραμπ αρνείται να δεχθεί την ήττα του

Ο Τραμπ αμφισβητεί εκ νέου το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών 2020 μία σχεδόν ημέρα μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. «Πρέπει να εξετάσουμε τις ψήφους. Αρχίζουμε μόλις την τοποθέτηση τους σε πίνακα. Πρέπει να εξετάσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς. Βλέπουμε ορισμένες ενδείξεις ότι υπήρξε απάτη ψηφοφόρων. Έχουμε μια ιστορία σε αυτήν τη χώρα με εκλογικά προβλήματα», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο twitter. 

«Στην Πενσυλβάνια είχατε μια διαταγή από το Ανώτατο Δικαστήριο να τους υποχρεώσει να χωρίσουν ψηφοδέλτια, που ελήφθησαν εκπρόθεσμα. Απαιτεί την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Αυτή είναι μια ομάδα ψηφοφόρων. Οταν μιλάμε για προβλήματα συστημάτων, αφορά το πώς πιστοποιήθηκαν αυτά τα ψηφοδέλτια, γιατί εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο σύστημα σχετικά με τον έλεγχο ταυτότητας, αυτό θα επηρέαζε σοβαρά την εκλογή», πρoσθέτει. 

«Και αυτό ανησυχεί είναι ότι είχαμε πάνω από 100 εκατ. ψηφοδέλτια, όπως η Φιλαδέλφεια και το Ντιτρόιτ με μια μακρά σειρά εκλογικών προβλημάτων (για να το θέσουμε ήρεμα)», επισημαίνει.

Παράλληλα, ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλος του Τζάρεντ Κούσνερ φέρεται να είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το δύσκολο ομολογουμένως έργο να πείσει τον πρόεδρο παραδεχθεί την ήττα του στις εκλογές.

Ο Τραμπ, ο οποίος από την πρώτη νύχτα των εκλογών αμφισβήτηση ευθέως διαδικασία και αποτέλεσμα, δεσμεύθηκε χθες να συνεχίσει τις δικαστικές προσφυγές, με την ελπίδα να αλλάξουν τα αποτελέσματα σε κάποιες πολιτείες που έδωσαν τη νίκη στον Μπάιντεν.

Από την πλευρά τους, σύμμαχοι του Τραμπ εντός του κόμματος, αν και φαίνεται να διαφωνούν για τα επόμενα βήματα, σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν τη στρατηγική του ή παραμένουν σιωπηλοί.

«Το απλό γεγονός είναι ότι οι εκλογές κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει. Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει επικυρωθεί ως νικητής σε καμία πολιτεία, πόσο δε μάλλον στις πολύ αμφίρροπες πολιτείες όπου θα γίνει υποχρεωτική ανακαταμέτρηση ή στις πολιτείες όπου η εκστρατεία μας έχει υποβάλει βάσιμες και νόμιμες νομικές προσφυγές από τις οποίες ενδέχεται να καθοριστεί ο τελικός νικητής», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε χθες το απόγευμα.

Οι σύμμαχοι και οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ σε ιδιωτικές συζητήσεις έχουν παραδεχθεί ότι οι πιθανότητες που έχει να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών και να παραμείνει στον Λευκό Οίκο είναι μικρές. Ενώ προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη παραδοχή της ήττας του απερχόμενου προέδρου, έχουν ζητήσει να δοθεί χρόνος ώστε να εξεταστούν οι νομικές προσφυγές.

«Θα πρέπει να επιτρέψει στις επανακαταμετρήσεις να γίνουν, να υποβάλει όποιες προσφυγές υπάρχουν και μετά, αν δεν αλλάξει κάτι, θα πρέπει να παραδεχθεί την ήττα του», σχολίασε ένας σύμβουλος του Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν ότι ο Τραμπ ενδέχεται να αμαυρώσει την κληρονομία του, αν τελικά δεν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο με χάρη, υπονομεύοντας τη μελλοντική του πολιτική ισχύ. «Θα ήταν αδύνατο για εκείνον να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024, αν εμφανιστεί σαν κάποιος που δεν ξέρει να χάνει», δήλωσε πηγή των Ρεπουμπλικάνων από το Κογκρέσο.