Αθ. Δημόπουλος: Μόνη λύση ο εμβολιασμός για να κάμψουμε την πανδημία

Αθ. Δημόπουλος: Μόνη λύση ο εμβολιασμός για να κάμψουμε την πανδημία

Στον παγκόσμιο «συναγερμό» που έχει προκαλέσει ο συσχετισμός του εμβολίου της AstraZeneca με μία εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια θρομβώσεων και τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν προκύψει, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως πρέπει να δούμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση, εξηγώντας πως:

  • Ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός και η μόνη λύση για να κάμψουμε την πανδημία.
  • Έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη από όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια
  • Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σημαντική.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, πράγματι έχουν καταγραφεί κάποια περιστατικά με σχηματισμό θρόμβων, ωστόσο, η πιθανότητα μίας τέτοιας παρενέργειας κυμαίνεται από 1/100.000 έως 1/500.000. «Χωρίς να παραγνωρίζει το πρόβλημα κανείς, πρέπει να δει το όφελος που προκύπτει από τη συνέχιση των εμβολιασμών», υπογράμμισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφεύγονται μονομερείς αποφάσεις που προκαλούν σύγχυση σε όλους.

Τέλος, επεσήμανε πως η συγκεκριμένη παρενέργεια εντοπίστηκε μόλις τις τελευταίες 10 ημέρες και ακόμη δεν έχει βρεθεί ο παθογενετικός μηχανισμός που συνδέει το εμβόλιο με αυτό το σπάνιο σύνδρομο.