Αρκουμανέας: Δεκτή η παραίτησή του - Ζαούτης και Λάγιου στους υποψήφιους για πρόεδροι του ΕΟΔΥ

Αρκουμανέας: Δεκτή η παραίτησή του - Ζαούτης και Λάγιου στους υποψήφιους για πρόεδροι του ΕΟΔΥ

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο Παναγιώτης Αρκουμανέας στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα πρόσωπα που εξετάζονται ως πιθανοί διάδοχοι του Ακουμανέα στον ΕΟΔΥ είναι ο Θεοκλής Ζαούτης και η Παγώνα Λάγιου, αμφότεροι μέλη της επιτροπής των ειδικών.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας δημοσίευσε την επιστολή της παραίτησης με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία ευχαριστεί τους εργαζομένους του ΕΟΔΥ, το επιστημονικό προσωπικό και όλους τους συνεργάτες του, στους οποίους εύχεται «καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο τους. »

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από την πλευρά του, αποδέχτηκε την παραίτηση και ευχαρίστησε τον Αρκουμανέα για τη συμβολή του:

«Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας υπέβαλε σήμερα την παραίτηση του. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την αποδέχτηκε και τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή του στον ΕΟΔΥ και στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Οι λόγοι της παραίτησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι το κλίμα στην κυβέρνηση για τον διοικητή του ΕΟΔΥ ήταν βαρύ το τελευταίο διάστηματα. Όπως αναφέρουν, δεν προχώρησε σε έλεγχο για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για όσα είχαν έλθει στη δημοσιότητα για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Θεοκλής Ζαούτης και Παγώνα Λάγιου οι πιθανοί διάδοχοι

Δύο από τα πρόσωπα για τα οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να τους προταθεί να διαδεχθούν τον Αρκουμανέα στον ΕΟΔΥ είναι ο Θεοκλής Ζαούτης και η Παγώνα Λάγιου, αμφότεροι μέλη της επιτροπής των ειδικών.

Ο Θεοκλής Ζαούτης είναι καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων του υπουργείου Υγείας και η Παγώνα Λάγιου είναι Ιατρός, Παθολόγος, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του ΕΚΠΑ και επίσης Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεμιστημίου του Χάρβαρντ. 

Το όνομα του καθηγητή Βασιλακόπουλου είχε επίσης ακουστεί τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο δεν φαίνεται να καταλήγουν στο πρόσωπό του.

Η κυβέρνηση φαίνεται αναζητεί τον επόμενο επικεφαλής του ΕΟΔΥ ανάμεσα στους επιστήμονες που χουν εισφέρει στην αντιμετώπισή της πανδημίας με τις προτάσεις τους και τις συμβουλές τους. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ώρες και οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες..

Αλλάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων;

Το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές και στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συζητείται επίσης έντονα της τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η μετάβαση σε ένα μικρότερο σχήμα με μια επταμελή επιτροπή που θα συνεδριάζει σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα και θα διατηρεί συμβουλευτικό ρόλο. Η αλλαγή θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό και με το νέο πρόσωπο στην ηγεσία του ΕΟΔΥ.