Από πότε έχει να πάει στην Ακρόπολη ο κ. Τσίπρας;

Από πότε έχει να πάει στην Ακρόπολη ο κ. Τσίπρας;

Προφανώς και θα έχει κάποιες φωτογραφίες από επισκέψεις του στην Ακρόπολη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Δεν ξέρω από πότε, αλλά θεωρώ πως έχει επισκεφθεί το κορυφαίο μνημείο μας. Όχι κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργού, βέβαια, διότι κάπως θα το είχαμε στη μνήμη μας.

Ούτε αυτόν τον καιρό. Το πιο… κοντινό που κυκλοφορεί σε πόζα σχετική με τον Ιερό Βράχο, είναι μια φωτογραφία του στο μπαλκόνι του μουσείου Ακροπόλεως, κάποια βραδιά παρουσίασης ενός κυβερνητικού προγράμματος που ουδείς πλέον θυμάται… Αντιθέτως, θα θυμούνται όλοι πως χθες ανέβασε στο Facebook fake news αν και είχε προϋπάρξει διάψευση από το υπουργείο Πολιτισμού!

Ο κ. Τσίπρας δεν πήγε στον αρχαιολογικό χώρο αυτές τις ημέρες, όμως έχει άποψη για τα έργα που έγιναν. Για το αναβατόριο και για τις διαστρώσεις. Εικάζω ότι έχει και για τα έργα που δεν ξεκίνησαν ακόμα, για την είσοδο των Προπυλαίων και για το αν θα αναστηλωθεί η κλίμακα. Κατά τα γραφόμενά του (scripta manent, να το θυμάται) στην Ακρόπολη έριξαν τσιμέντο, και μάλιστα το διέπραξε η υπουργός Πολιτισμού. Και είναι και μηχανικός.

Ως «του επαγγέλματος» ας πούμε, υποτίθεται πως θα ήταν σε θέση να καταλάβει τα πάντα εάν και εφόσον είχε πραγματοποιήσει κάποια αυτοψία. Ιδανικά, επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρέπει να συμπεριφέρεται «πειρατικά» θα έπρεπε να πάει για ξενάγηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως Μανόλη Κορρέ. Τον οποίο και, λόγω σπουδών, θα μπορούσε να αντικρούσει, ή να «ανακρίνει» σε βάθος. Τότε, θα ήταν σε θέση να μιλήσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα, αφού θα είχε ενημερωθεί.

Όμως όχι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το γραφείο του εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης. Τι πρωτότυπο! Υιοθετώντας fake news. Αυτό κι αν είναι πρωτότυπο! Το εξωφρενικό πάντως είναι πως βγήκε και ανήρτησε στον λογαριασμό του σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης κατασκεύασμα, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού το είχε διαψεύσει... επίσημα, νωρίτερα! Δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει καν την ανακοίνωση. Κάτοχος της μίας και μοναδικής αλήθειας, ως συνήθως. Και αν δυσφημεί τη χώρα; ουδέν πρόβλημα!

Χθες λοιπόν, διακινήθηκε από το πρωί στην «Αυγή» ως αποκλειστικό, πως στην Ακρόπολη θα μπουν πινακίδες σχετικές με τις χορηγίες του Ιδρύματος Ωνάση που θα αναφέρουν πως τα έργα φωτισμού και νέου ανελκυστήρα έγιναν επί υπουργίας της Λίνας Μενδώνη. Αυτό αναφέρεται στη σχετική σύμβαση, σωστό; Απολύτως. Ελεγξε κάποιος τι αναγράφουν τελικά οι πινακίδες; Ουδείς, όπως φαίνεται. Λάθος; Εννοείται. Πήραν στον λαιμό τους και τον πρόεδρο...

«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μεταχρονολογημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο facebook. «Αφού η κα Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να μείνει στην αιωνιότητα το έργο κακοποίησης του πολιτισμού που υλοποιεί με επιμονή εδώ και ενάμιση χρόνο. Κυβέρνηση αχρήστων αλλά και βέβηλων συνάμα».Ωρα ανάρτησης, 15:03.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε ήδη δώσει στη δημοσιότητα διάψευση και φωτογραφίες με τις πινακίδες που έχουν κατασκευαστεί και πρόκειται να τοποθετηθούν. Δεν έχουν πουθενά όνομα υπουργού, κυβέρνησης, πολιτικού ή οποιουδήποτε. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τον κόπο καν να διαβάσει το δελτίο Τύπου το οποίο είχε εκδοθεί πριν. Δεν σκέφτηκε πως εφόσον οι πινακίδες είναι έτοιμες, δεν θα ήταν δυνατόν το υπουργείο Πολιτισμού να βγάλει από αυτές το όνομα της Λίνας Μενδώνη στο άψε σβήσε, μόλις δηλαδή δημοσιεύθηκε το κείμενο στην "Αυγή". Το κυριότερο: δεν σκέφτηκε πως η υπουργός θα είχε άλλη γνώμη για το αν έπρεπε να μπει σε αυτές το όνομα ενός κυβερνητικού αξιωματούχου. Στην προκειμένη περίπτωση, το δικό της. Και παρότι η σύμβαση προέβλεπε πως μπορούσε να προστεθεί, εκείνη δεν θέλησε. Αυτό, το απέδωσε η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ στην παρέμβαση της "Αυγής". Το γεγονός πως πινακίδες χαραγμένες σε μάρμαρο είναι αδύνατον να κατασκευαστούν σε λίγες ώρες, ουδείς το σκέφτηκε. Ούτε καν ο πολιτικός μηχανικός. Αλλωστε, ο... τρόμος που δήθεν έσπειρε το δημοσίευμα στο υπουργείο Πολιτισμού, είναι καλύτερο αφήγημα. Ψεύτικο; ε, και;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε μια ακόμα ευκαιρία να ζητήσει από τον πρωθυπουργό το ξήλωμα της Λίνας Μενδώνη. Ετσι κι αλλιώς, δεν φαίνεται να έχει καταλάβει πολλά από μνημεία, όπως έδειξε η κυβερνητική θητεία του. Δεν έχουν καταλάβει ούτε οι βουλευτές του κόμματός του που έκαναν ακόμα μία επίσκεψη- παράσταση στην Ακρόπολη χθες το πρωί, συνοδεία κάποιων τρίτων. Εκεί, συνάντησαν τον Μανόλη Κορρέ, που ενημέρωνε μέλη του ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης και επιστήμονες. Κάποιοι του απευθύνθηκαν κάπως επιθετικά και σύντομα αποχώρησαν, ενώ θα μπορούσαν να τον είχαν ακολουθήσει. Όμως ήθελαν, προφανώς, τη δική τους άποψη και όχι τη δική του.

Με αυτά και με αυτά, η λυσσαλέα προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάποιων μορφωμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς να σταματήσουν τα έργα στην Ακρόπολη, συνεχίζεται. Εν τω μεταξύ, το Βάθρο του Μνημείου του Αγρίππα, που έπρεπε να είχε αναστηλωθεί επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει γείρει επικίνδυνα και η αναστήλωσή του πλέον επείγει. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενοχλείται. Αυτό δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση. Ευτυχώς, η υπουργός έχει ήδη ζητήσει επιτακτικά από την αρμόδια υπηρεσία να αρχίσουν οι εργασίες. Δεν θέλω να βάλω στοίχημα για την τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του. Για να πω όμως την αλήθεια, φοβάμαι.