Από Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα- Γιατί τα rapid έγιναν self test ή και ανάποδα

Από Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα- Γιατί τα rapid έγιναν self test ή και ανάποδα

Ούτε στους πιο στενούς του συνεργάτες δεν είχε «ανοίξει» τα χαρτιά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με το περιεχόμενο των μέτρων για την εορταστική περίοδο. Την Κυριακή, μερικές ώρες πριν αναχωρήσει για τη Σόφια, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης σύσκεψης για την πανδημία, παρουσία των κυρίων Τσιόδρα και Πλεύρη.

 Σύμφωνα με πληροφορίες ούτε εκεί πήρε θέση, αντιθέτως προτίμησε να ακούσει τους επιστήμονες, οι οποίοι πράγματι εισηγήθηκαν την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις ημέρες των εορτών. Η πρόταση των ειδικών ήταν η διενέργεια ραπιντ τεστ για όλους (εμβολιασμένους και μη). 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στη Βουλγαρία και επιστρέφοντας το απόγευμα της Δευτέρας στην Αθήνα, στάθμισε τα δεδομένα, χωρίς πάλι να διαρρεύσει το παραμικρό. Όπως επισημαίνει καλά πληροφορημένη πηγή τέσσερις ήταν οι λόγοι που βάρυναν στην απόφαση για σελφ τεστ και όχι για ραπιντ : 

  • Η εξομοίωση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων θα ήταν άδικη για όλους όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο μέχρι σήμερα. Με τον τόπο αυτό ουσιαστικά η κυβέρνηση  θα αναιρούσε ολόκληρη τη στρατηγική της περί αναγκαιότητας συμμετοχής στο πρόγραμμα του εμβολιασμού. Με άλλα λόγια θα  μπορούσε εύκολα κάποιος να τη  χαρακτηρίσει "ανακόλουθη". 
  • Θα ήταν δύσκολο το μέτρο με τα rapid test στην εφαρμογή του γιατί απαιτεί τη μεσολάβηση τρίτου προσώπου (π.χ. φαρμακοποιού) για την υλοποίηση του. Κάτι που δεν γίνεται στον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. 
  • Θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί και εξαιτίας του μεγάλου βάρους που θα έπεφτε στους φαρμακοποιούς τόσο ως προς τη διενέργεια όσο και ως προς το "ανέβασμα" των αποτελεσμάτων στη σχετική πλατφόρμα. 
  • Η έγκαιρη λήψη μέτρων στην Ελλάδα, κάτι που δεν συνέβη το ίδιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έδωσε το χρόνο και τη «πολυτέλεια» στην επιλογή του σελφ τεστ αντί του ράπιντ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η Δευτέρα 3 Ιανουαρίου θεωρείται ως κομβική μια και θα είναι η μέρα που εκτιμάται ότι μπορεί τελικά να ανακοινωθούν τα μέτρα που θα μας κάνουν "συντροφιά" για ολόκληρο τον Ιανουάριο. Παρά το γεγονός ότι  είχε θεωρηθεί αρχικά  πως  η εβδομάδα 8-15 Ιανουαρίου θα ήταν η καθοριστική για τις περαιτέρω εξελίξεις, τα τελευταία δεδομένα συντείνουν στο συμπέρασμα ότι οι όποιες ανακοινώσεις πιθανότατα θα έρθουν νωρίτερα. 

Σε κάθε περίπτωση με τη δημόσια τοποθέτηση του ο κ.Μητσοτάκης ουσιαστικά έδειξε το δρόμο των μέτρων που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που οι προβλέψεις των επιστημόνων επιβεβαιωθούν και η «Ο» κάνει με έντονο τρόπο δυναμική την παρουσία της στις αρχές του νέου χρόνου. 

  • Η  επέκταση της τηλεργασίας, 
  • Αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων στην εστίαση και στη διασκέδαση,
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους που παρουσιάζεται συνωστισμός.