Απεργούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία - Πορεία στο υπουργείο Υγείας

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία - Πορεία στο υπουργείο Υγείας

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και πορεία στο υπουργείο Υγείας προχωρά σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διαμαρτυρόμενη για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας συγκεντρώθηκαν στις 9 π.μ. έξω από το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Υπουργείο Υγείας, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας.

«Κινητοποιούμαστε για άλλη μία φορά, αν και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για να αναδείξουμε το χάλι της Δημόσιας Υγείας που δεν αντιστρέφεται, επειδή κόβουν κορδέλες στα ντουβάρια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί «από τους εξουθενωμένους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία, την Πρόνοια και ΕΚΑΒ να επιτύχει τα υπερπλεονάσματα για να μοιράζει εκλογικά επιδόματα φτώχειας».

«Με 5,2% δημόσιες δαπάνες υγείας που θα παραμείνουν καθηλωμένες με βάση τις δεσμεύσεις έως το έτος 2022 δεν μπορεί να αναταθεί η δημόσια υγεία», αναφέρει επίσης η ΠΟΕΔΗΝ και κάνει λόγο για υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σημειώνει επίσης ότι «είναι υποκρισία να μιλάει σήμερα η κυβέρνηση για δημόσιο σύστημα υγείας τη στιγμή που οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι στο 3,5% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος όρος είναι 1% του ΑΕΠ».

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι ο ιδιωτικός τομέας «ανθεί εκμεταλλευόμενος τις ελλείψεις των νοσοκομείων σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό».

Σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει ότι «με βάση το ESYnet πληροφοριακό σύστημα του υπουργείο Υγείας το προσωπικό των νοσοκομείων σήμερα είναι 6.000 λιγότεροι σε σχέση με το έτος 2014».