AP: Περισσότερες από 400 αιτήσεις για επαναπροώθηση μεταναστών στην Ελλάδα

AP: Περισσότερες από 400 αιτήσεις για επαναπροώθηση μεταναστών στην Ελλάδα

Oι χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν τις διαδικασίες για επαναπροώθηση μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιτρέψει τη σταδιακή επανέναρξη της διαδικασίας επαναπροωθήσεων από τις 15 Μαρτίου.

Πάνω από 400 αιτήσεις για επαναπροώθηση μεταναστών έχουν καταθέσει έως σήμερα οι ευρωπαίοι εταίροι, ενώ μόλις εφτά έχουνε γίνει δεκτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες του AP.

Οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Ελλάδα είχαν ανασταλεί από το 2011, αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι υπάρχουν κενά στο ελληνικό σύστημα υποδοχής και ασύλου.

Ωστόσο, πέρυσι η Κομισιόν έκρινε ότι οι υποδομές και το θεσμικό πλαίσιο που ανέπτυξε η χώρα μας λόγω της προσφυγικής κρίσης επιτρέπουν την επανένταξή της στο σύστημα του Δουβλίνου ΙΙΙ.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε, σε συνέντευξή του σήμερα, ως «συμβολική» την επικείμενη επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης τονίζοντας  ότι πρόκειται για πολύ μικρό αριθμό, της τάξης των «μερικών δεκάδων», καθώς θα ήταν «αστείο αν όχι τραγικό» να μιλά κανείς σήμερα για μαζικές επιστροφές με βάση τη συνθήκη του Δουβλίνου.