Ανυποχώρητος ο Φρ. Ολάντ στο εργασιακό

Ανυποχώρητος ο Φρ. Ολάντ στο εργασιακό

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2,στην οποία βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο δημοσιογράφους και τέσσερις πολίτες, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη, ωστόσο, όμως, με τις μεταρρυθμίσεις η πρόοδος θα γίνει αισθητή την επόμενη χρονιά.

Τόνισε ότι το τέλος του χρόνου θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το αν θα διεκδικήσει, εκ νέου, την γαλλική προεδρία.

Στη δίωρη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Φρανσουά Ολάντ, εκτός από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, βρέθηκε αντιμέτωπος με τα προβλήματα και τις ανησυχίες μιας 40χρονης ιδιοκτήτριας μικρομεσαίας επιχείρησης, της μητέρας ενός Γάλλου τζιχαντιστή που έχει μεταβεί στη Συρία για να πολεμήσει, ενός φοιτητή από την περιοχή του Καλαί, ψηφοφόρου του Λαϊκού Μετώπου και ενός απογοητευμένου ψηφοφόρου του, ο οποίος του άσκησε κριτική από τα αριστερά.

Παρά το γεγονός ότι, κατά γενική ομολογία, τα πήγε καλύτερα, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η τηλεοπτική του παρουσία δεν θα βοηθήσει στην άνοδο της δημοτικότητά του. Εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει της πολιτικής του.

Δεν αποσύρεται ο νόμος Κομρί

Μάλιστα, αναφερόμενος στον επίμαχο νόμο Κομρί για το εργασιακό τόνισε ότι δεν πρόκειται να τον αποσύρει, ωστόσο δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε τροποποιήσεις. Επανέλαβε ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού θα οδηγήσει σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η δήλωση Ολάντ ότι δεν πρόκειται να αποσύρει το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, δημιούργησε αντιδράσεις μεταξύ των νεαρών διαδηλωτών, που από το τέλος Μαρτίου καταλαμβάνουν κάθε βράδυ την Πλατεία Δημοκρατίας,  στο πλαίσιο του κινήματος Nuit Debout (Ολονυκτία) που έχει ήδη επεκταθεί σε δεκάδες αστικά κέντρα.

Όπως έγινε γνωστό, συνολικά 22 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι κάθε νύχτα από τις 31 Μαρτίου από αυτούς που τάσσονται κατά της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Αν και περίπου 3.000 διαδηλωτές μετείχαν στην χθεσινοβραδινή «Ολονυκτία» στην πλατεία της Δημοκρατίας, «περίπου 100 συγκεκριμένα άτομα» μεταξύ αυτών συγκέντρωσαν κάδους απορριμμάτων και ξήλωσαν πινακίδες και τους έβαλαν φωτιά και στη συνέχεια άρχισαν να πετούν διάφορα αντικείμενα (μπουκάλια, πλάκες κλπ) στις δυνάμεις της τάξης, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν με δακρυγόνα και στη συνέχεια απώθησαν από την πλατεία της Δημοκρατίας την ομάδα των ταραξιών, η οποία διαλύθηκε, ενώ κάποιοι από αυτούς προκάλεσαν ορισμένες ζημιές κατά την φυγή τους, κυρίως σε ένα εργοτάξιο και σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ