«Αντιγόνη», «Οιδίπους Τύραννος», «Λυσιστράτη» από το Εθνικό Θέατρο κάνουν πρεμιέρα στην Επίδαυρο το φετινό καλοκαίρι

«Αντιγόνη», «Οιδίπους Τύραννος», «Λυσιστράτη» από το Εθνικό Θέατρο κάνουν πρεμιέρα στην Επίδαυρο το φετινό καλοκαίρι

Της Αντιγόνης Καρατάσου

Μια «πλούσια» μέρα ήταν η σημερινή για το Εθνικό Θέατρο. Το μεσημέρι ανακοίνωσε τις τρεις καλοκαιρινές του παραγωγές που θα κάνουν πρεμιέρα στην Επίδαυρο και κατόπιν θα περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα, ενώ από τις 8 το βράδυ ο καλλιτεχνικός του διευθυντής και πολλοί ηθοποιοί διάβασαν ποιήματα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, μπροστά δηλαδή από το κεντρικό κτήριο του θεάτρου, έργο Τσίλερ. Μπορεί λοιπόν ο  υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς να μην έχει ακόμα αποφασίσει αν θα ανανεώσει τη θητεία του (κατά δήλωσίν του, στην οποία προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις, αλλά δεν τα καταφέρνει) όμως η  καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου, συνεχίζει κανονικά το έργο της. Και παρουσιάζει «Αντιγόνη», «Οιδίποδα Τύραννο» και «Λυσιστράτη». 

«Μπαίνοντας η άνοιξη, μας βρίσκει σε μια στιγμή ευχάριστη» είπε ο Στάθης Λιβαθηνός στη συνέντευξη Τύπου. «Η αρχική μας επιθυμία είναι ένα θέατρο συνόλου, δεν έχουμε την ψευδαίσθηση πως το πετύχαμε. Προσπαθούμε να δούμε τους θεσμούς ως κάτι μη αυτονόητο. Οι καιροί δεν τους σηκώνουν πια. Οι παραστάσεις εκ του ασφαλούς δεν ταιριάζουν στο Εθνικό Θέατρο, το οποίο δεν είναι ένα θέατρο που οφείλει να κόβει μόνο εισιτήρια. Οι προτάσεις μας για το καλοκαίρι είναι διαφορετικές Μέχρι τώρα τιμήσαμε τις επιλογές της προηγούμενης διεύθυνσης. Πιστεύω πως θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι».

Διαφορετικό θα είναι σίγουρα, μόνο που δεν ξέρουμε πόσο. Πάντως το Εθνικό Θέατρο θα κάνει κι εκείνο τη διαφορά, με ένα «θέατρο χωρίς σύνορα». Οι καλοκαιρινές παραγωγές θα γίνουν σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Βαχτάνκοφ της Μόσχας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ). Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε, το ΕΘ θα βαδίσει από εδώ και πέρα στον δρόμο των συμπαραγωγών με συγκροτήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού


Η  «Αντιγόνη» θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Ιουλίου στο αργολικό θέατρο και θα παιχτεί και στις 16. Σε νέα μετάφραση του κορυφαίου φιλολόγου Δημήτρη Μαρωνίτη, και σε σκηνοθεσία του ίδιου του Στάθη Λιβαθηνού, θα αποτελέσει συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ και τον ΘΟΚ. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής (από Θ.Ο.Κ.), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Βασίλης Μαγουλιώτης, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (από ΚΘΒΕ), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη (από Θ.Ο.Κ.), Αντωνία Χαραλάμπους (από Θ.Ο.Κ.), Γιάννης Χαρίσης (από ΚΘΒΕ).

Αντιγόνη θα είναι η Αναστασία- Ραφαέλα Κονίδη, μια νεαρή ηθοποιός με πολλά προσόντα. Η Μπέτυ Αρβανίτη θα κρατήσει τον ρόλο του μάντη Τειρεσία, έναν  ρόλο που ερμηνεύουν και γυναίκες από την εποχή του Μίνωα Βολανάκη (το 1995 σκηνοθέτησε την τραγωδία για το Εθνικό Θέατρο, δίνοντας τον ρόλο του Τειρεσία στη Νέλλη Αγγελίδου).  Η ίδια έχει στο ενεργητικό της κι άλλες παρουσίες στην Επίδαυρο. Όμως, μόλις ορίστηκε αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού ο  Βασίλης Πουλαντζάς σύντροφός της και εν όπλοις στα καλλιτεχνικά...


Και η δεύτερη τραγωδία που επιλέχθηκε για φέτος από την πρώτη κρατική μας σκηνή είναι του Σοφοκλή. Πρόκειται για την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» που θα παιχτεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 29 και 30 Ιουλίου. Σκηνοθέτης θα είναι ο Ρίμας Τούμινας από το θέατρο «Βαχτάνγκοφ» της Μόσχας, τον επώνυμο ρόλο θα κρατήσει ο Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ και θα συμμετάσχουν έλληνες και ρώσοι ηθοποιοί. Η παράσταση θα κάνει μικρή περιοδεία σε περιφερειακά  αρχαία θέατρα, ενώ θα παρουσιαστεί στη Μόσχα τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ο Στάθης Λιβαθηνός έχει σπουδάσει στη Μόσχα και γνωρίζει πολύ καλά τη ρωσική καλλιτεχνική πραγματικότητα.


Το θέατρο Βαχτάνγκοφ πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του και μετράει 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Ο Ευγένιος Βαχτάνγκοφ ήταν από τους καλύτερους δασκάλους της σχολής Στανισλάφσκι και ανανέωσε τη διδασκαλία του με την παράσταση «Πριγκίπισσα Τουραντό» του Κάρλο Γκότζι, σε δική του σκηνοθεσία η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1922 και αποτελεί σταθμό στην ιστορία του ρωσικού θεάτρου. Ο Τούμινας είναι Λιθουανός και έχει γεννηθεί το 1952.

Στις αρχές Αυγούστου, και συγκεκριμένα στις 5 και 6, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός θα παρουσιάσει σε δική του σκηνοθεσία την αριστοφανική «Λυσιστράτη» την οποία και αφιερώνει στη μνήμη του Μηνά Χατζησάββα και τον Γιώργο Λούκο. Και γι' αυτή την παράσταση θα υπάρχει νέα μετάφραση, από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

Παίζουν οι ηθοποιοί  Γιάννης Βογιατζής, (ο γνωστός και πολυαγαπημένος) Αθηνά Δημητρακοπούλου Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη,  Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ειρήνη Μαρκή,  Αθηνά Μαξίμου,  Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου Θέμης Πάνου,  Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου,  Χάρης Τσιτσάκης Αιμίλιος Χειλάκης.