Ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς - Τι δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις

Ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς - Τι δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις

Ισχυρό προβάδισμα με άνοιγμα ταυτόχρονα της ψαλίδας καταγράφουν τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και οι οποίες αποτυπώνουν τη δυναμική αλλά και τη δυνατότητα να αποκτήσει η ΝΔ αυτοδυναμία. Τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές οι εταιρείες Prorata, Alco και Metron Analysis δίνουν διαφορές 13%, 9,7% και 9,4% αντιστοίχως και καταγράφουν την πορεία αυτοδυναμίας της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το γεγονός πως η τακτική του εκφοβισμού που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε και πάλι ανταπόκριση.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το ενδεχόμενο αποτέλεσμα, κυρίως όμως το γεγονός πως οι πολίτες στην πλειοψηφία τους επιθυμούν την ανάδειξη μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του στόχου της ανάπτυξης και της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.

Τα ποιοτικά τους στοιχεία είναι ενδεικτικά κυρίως ως προς το σημείο που αφορά στη θετική ψήφο, όπως για παράδειγμα στη δημοσκόπηση της εταιρείας Μetron Analysis, που διενεργήθηκε για τον Alpha και στην οποία το 81% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα ψηφίσει με γνώμονα την επόμενη ημέρα και όχι με σκοπό να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό έρχεται ακυρώσει και τα όσα η ηγεσία της απερχόμενης κυβέρνησης υποστηρίζει λέγοντας ότι οι πολίτες έστειλαν το μήνυμα στις ευρωεκλογές και τώρα θα επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική που έχει ακολουθήσει προσελκύει ψηφοφόρους από όλα σχεδόν τα κόμματα. Εστιάζοντας στην πολιτική της επόμενης ημέρας δείχνει να πείθει όλο και περισσότερους αφού σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση της Alco που διενεργήθηκε για το Open μετακινούνται προς τη ΝΔ ψηφοφόροι από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από κόμματα, που στις ευρωεκλογές αποτέλεσαν έκπληξη όπως η Ελληνική Λύση και το MεΡΑ25.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά και σε αυτές που έχουν προηγηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος πολιτικός και η πλειοψηφία δηλώνει πως τον εμπιστεύεται για να οδηγήσει της χώρα στην ανάπτυξη.

Metron Analysis

Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis για τον Alpha η διαφορά διαμορφώνεται στις 9,4 ποσοστιαίες μονάδες, με την ΝΔ να εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 155 έδρες στη νέα Βουλή.

Ειδικότερα στην εκτίμηση ψήφου στις επικείμενες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει μεσοσταθμικά 38,6% (μέγιστο το 41,4%, ελάχιστο 35,8%) με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται κατά 9,4%, καθώς συγκεντρώνει μεσοσταθμικά 29,2% (μέγιστο το 31,8% και ελάχιστο το 26,6%).

Στα υπόλοιπα κόμματα που αναμένεται να εισέλθουν στη Βουλή, την τρίτη θέση καταλαμβάνει το ΚΙΝΑΛ το οποίο αναμένεται να κινηθεί από 6% έως 9% και ακολουθούν το ΚΚΕ (3,9% έως 6,5%), ΜεΡΑ25 (από 3,3% έως 5,7%), Χρυσή Αυγή (2,9% έως 5,1%) και Ελληνική Λύση (από 2,4% έως 4,4%).

Εκτός Βουλής μένουν η Ένωση Κεντρώων, με την εκτίμηση ψήφου να της δίνει από 1,2% έως 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας που λαμβάνει από 1% έως 2,4% και η Δημιουργία Ξανά με ποσοστό από 0,6% έως 1,8%.

Όσον αφορά την κατανομή των εδρών, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis οδεύουμε προς επτακομματική Βουλή, με την ΝΔ να εκτιμάται ότι θα έχει 155 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 79, το ΚΙΝΑΛ 20, το ΚΚΕ 14, το ΜεΡΑ 12, η Χρυσή Αυγή 11 και 9 η Ελληνική Λύση.

δημοσκόπηση

Alco

Ισχυρό προβάδισμα 9,7% διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Open, ενώ η ΝΔ αναμένεται να σχηματίσει και αυτοδύναμη κυβέρνηση λαμβάνοντας από 155 έως 165 έδρες στο νέο κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Alco, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα, η ΝΔ λαμβάνει το 34% των προτιμήσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με ποσοστό 24,7%.

Τρίτη δύναμη είναι το ΚΙΝΑΛ με 7% και ακολουθεί με 4,3% το ΚΚΕ. Στην τέταρτη θέση είναι η Χρυσή Αυγή με 3,6% ενώ στη Βουλή φαίνεται να καταφέρνει να εισέρχεται η Ελληνική Λύση με 3,1%.

Το Μερα25 δεν κατορθώνει να μπει στη Βουλή καθώς συγκεντρώνει 2,6%. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 12,7%.

δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την έρευνα της Alco, η επόμενη Βουλή θα απαρτίζεται από πέντε έως επτά κόμματα, με τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς εκτιμάται ότι θα έχει από 155 έως 165 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να λαμβάνει από 74 έως 84 έδρες και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ από 21 έως 24 έδρες, το ΚΚΕ από 14 έως 16 και η Χρυσή Αυγή από 10 έως 12.

Οριακή κρίνεται η συμμετοχή του ΜεΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης στο νέο κοινοβούλιο, όπου εφόσον εισέλθουν θα λάβουν έως 11 έδρες.

δημοσκόπηση alco

Prorata

Tέλος, προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος για τη Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μεγάλη δημοσκόπηση της Prorata που διενεργήθηκε για το newpost.gr. Η διαφορά διευρύνεται κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση δείχνει να προκύπτει επτακομματική Βουλή και τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 39,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 7%, ΚΚΕ 5,5%, Χ.Α. 3,6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,2%, ΜΕΡΑ25 3,2%, ενώ τα λοιπά κόμματα λαμβάνουν 11,5%.

Επίσης, καταγράφεται οριακή αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές και σημαντική μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

δημοσκόπηση

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ παίρνει 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%. Και η διαφορά αυτή εμφανίζεται διευρυμένη, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Prorata, που είχε δημοσιευτεί στις 22 Ιουνίου και στην οποία η ΝΔ συγκέντρωνε 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%.

Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής: ΝΔ 36%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6%, ΚΚΕ 5%, Χ.Α. 3,5%, Ελληνική Λύση 3%, ΜεΡΑ25 3%, Πλέυση Ελευθερίας 1%. Στη συγκεκριμένη μέτρηση τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 7%, ενώ η αποχή, το άκυρο και το λευκό 3,5%.