Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Κινέτα - Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί - Καίγονται σπίτια

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Κινέτα - Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί - Καίγονται σπίτια

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε πευκοδάσος στα Γεράνια Όρη, στην Κινέτα. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, που ξεπερνούν τα έξι μποφόρ, η πυρκαγιά έχει εξαπλωθεί και το πύρινο μέτωπο εκτείνεται στα 5 με 6 χιλιόμετρα. 

Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 της Κινέττας, καθώς οι φλόγες από τη μεγάλη φωτιά που καίει από νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή έκαψαν και σπίτια. Κλειστή είναι η Νέα και Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39ο έως το 57ο χλμ. ενώ διεκόπησαν και τα δρομολόγια του προαστιακού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:18

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξεκίνησε στην Κινέττα, καθώς ο άνεμος άλλαξε φορά και πλησίασε στα διυλιστήρια Κορίνθου στους Αγίους Θεοδώρους, όπως φαίνεται και σε σχετικά βίντεο.

Η Πυροσβεστική επιβεβαίωσε πως η φωτιά έχει φτάσει στο ύψος του εργοστασίου της ΕΚΑΝ (Σουσάκι), κοντά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil. Η μεγάλη δύναμη πυρασφάλειας της εταιρείας προστατεύει μέχρις στιγμής τα διυλιστήρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:19

Προς ενίσχυσή των δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή μεταβαίνουν ακόμα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:35

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από νωρίς το μεσημέρι έχει φτάσει σε σπίτια, ορισμένα από τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:01

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή που πλήττει η πυρκαγιά στην Κινέτα, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης. Ωστόσο η πρόσβαση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία του δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν καταστραφεί είναι αδύνατη λόγω της φωτιάς.

Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση και ύστερα από εντολή της Πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας. Αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνουν ότι η αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει όταν ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:33

Διεκόπησαν προσωρινά τα δρομολόγια του Προαστιακού σιδηροδρόμου στο τμήμα Αθήνα - Κιάτο και αντίστροφα λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Κινέτας. Η εντολή εδόθη από την ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:05

Επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη έχουν διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:42

Κλειστή η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα και Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου & στα δύο ρεύματα, από το 39 έως το 57 χλμ, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:30

Η Πυροσβεστική επιβεβαίωσε ότι η φωτιά έχει περάσει από αυλές, διευκρινίζοντας όμως ότι έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για κατεστραμμένα σπίτια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:23

Έπειτα από προτροπή της Πυροσβεστικής, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής. Οι φλόγες πλησίασαν και τον οικισμό Μαρούλα, ενώ υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση προς το Αλεποχώρι.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, χαρακτήρισε τη φωτιά μια από τις πιο δύσκολες, καθώς ξέσπασε στο «χειρότερο σημείο» στο βουνό, που ήταν δύσκολο να ανακοπεί. Κύριο μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε κατοικίες και ανθρώπινες ζωές, είπε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους που δεν είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν να απομακρυνθούν από την Κινέτα. 

Το πύρινο μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται στα 5 με 6 χιλιόμετρα, είπε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Φυλακτός, αντιδήμαρχος Μεγαρέων

«Ζητάμε από τους πολίτες να απομακρυνθούν. Η φωτιά έχει μπει σε αυλές στον οικισμό Μαρούλα από την πάνω πλευρά της εθνικής οδού, δήλωσε στο Θέμα FM 104,6 ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο ενισχύθηκαν.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 2 πεζοπόρα τμήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 ελικόπτερα και 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, Canadair CL-415 και CL-215.

Παράλληλα, από τη Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει δύο ακόμη αεροσκάφη CL-415, που θα συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης.